2. 6. 2020, 13:15 | Vir: STA

Na voljo brezplačen prevoz do muzejev in alpskih dolin

Profimedia

Ena glavnih nalog Slovenskega planinskega muzeja je tudi ohranjanje narave, še zlasti gorske. Ker se zavedajo, da so podnebne spremembe čedalje večji globalni problem, so se s partnerji lotili projekta Obisk gora v času podnebnih sprememb, v okviru katerega od 2.6.2020 nudijo brezplačen prevoz do muzejev in alpskih dolin.

Slovenski planinski muzej je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Občino Kranjska Gora in Turističnim društvom Dovje - Mojstrana s projektom Obisk gora v času podnebnih sprememb uspel na razpisu ministrstva za okolje in prostor za predstavljanje Alpske konvencije v Sloveniji.

Ena od projektnih aktivnosti so brezplačni prevozi z železniške postaje Jesenice med muzejskimi hišami Gornjesavskega muzeja Jesenice, v okviru katerega poleg Slovenskega planinskega muzeja delujejo tudi Muzej Kranjska Gora, Muzej delavske kulture Jesenice in Kosova graščina na Jesenicah, ter brezplačni prevozi v triglavske doline in nazaj.

Vsak torek in četrtek je na voljo prevoz z Jesenic do Vrat, vsako sredo do Krme, vsak petek in soboto pa med muzejskimi enotami od Jesenic do Kranjske Gore. Prevozi v alpske doline so brezplačni, za prevoz med muzejskimi enotami pa je potreben nakup vstopnice za vsaj eno muzejsko enoto. Prevoz je možno rezervirati na spletni strani www.planinskimuzej.si/prevozi-v-gore/.

Kot je pojasnila v. d. direktorice Gornjesavskega muzeja Jesenice Irena Lačen Benedičič, so dobili električno vozilo in projektno zaposlitev, tako da bo lahko sodelavec opravljal brezplačne prevoze. Zaradi trenutne zdravstvene situacije se v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje sicer v kombiju lahko peljejo le tri osebe oziroma pet oseb, če so iz istega gospodinjstva.

Irena Lačen Benedičič je prepričana, da bodo brezplačni prevozi dobrodošla novost, ki jo lahko ponudijo obiskovalcem gora in muzejev v Gornjesavski dolini. S projektom želijo spodbuditi ljudi, da namesto prihoda z lastnim vozilom izkoristijo možnost javnega prevoza do izhodišč za hribe in do muzejev. Prevozi, ki so se začeli danes, se bodo sklenili konec oktobra. Irena Lačen Benedičič upa, da bodo električno vozilo lahko ohranili za tovrstne prevoze tudi v prihodnje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.