1. 6. 2020, 10:43 | Vir: STA

Na vrtu Dolenjskega muzeja v Novem mestu razstava ob 70-letnici delovanja

Rasto Božič/STA
Na vrtu Dolenjskega muzeja v Novem mestu razstava ob 70-letnici delovanja (foto: Rasto Božič/STA)

Na vrtu Dolenjskega muzeja v Novem mestu so ob 70-letnici delovanja postavili razstavo Dragocenih 70, s katero se želijo pokloniti prijateljem, podpornikom, obiskovalcem in ustanoviteljem. Razstavni panoji prinašajo fotografije 70 predmetov presežne vrednosti vseh oddelkov tega muzeja. Razstava je na ogled do 30. septembra.

Direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osojnik je za STA povedala, da so nabor podob razstavljenih predmetov pripravili muzejski kustosi in da ta predstavlja vseh pet muzejskih kustodiatov ter razstavišča Jakčev dom.

Nekatere od prikazanih predmetov je možno videti tudi na stalnih muzejskih razstavah, drugi so shranjeni v depojih in niso na ogled. Nekatere so dobili z načrtnim evidentiranjem in zbiranjem na terenu ali z arheološkimi izkopavanji, druge so muzeju plemenito darovali posamezniki iz svoje družinske dediščine.

Ob razstavi Dragocenih 70 so izdali tudi knjigo s fotografijami izbranih predmetov.

Direktorica je dodala, da ta razstava ni študijske narave, temveč "je poklon kolektiva Dolenjskega muzeja vsem prijateljem, podpornikom, zvestim obiskovalcem, ustanoviteljici in financerjem, ki že vrsto let spremljajo naše delo. Je simboličen izbor muzealij, s katerimi želimo opozoriti na dragocenosti naših zbirk. Razstava je prijazno povabilo na obisk naših hiš in zakladov, ki jih hranimo," je še dejala Jasna Dokl Osojnik.

Prva zamisel o ustanovitvi Dolenjskega muzeja

Prva zamisel o ustanovitvi Dolenjskega muzeja, ki naj bi zbiral različna pričevanja iz zgodovine Novega mesta in Dolenjske, se je pojavila ob praznovanju 500-letnice Novega mesta leta 1865. Nadalje si je za ustanovitev muzeja več let prizadevalo leta 1941 ustanovljeno Muzejsko društvo, v katerega so se združili dolenjski izobraženci, ki so začeli načrtno zbirati muzejsko gradivo.

Dolenjski muzej so nato ustanovili leta 1950, Ljudski odbor Ljubljanske oblasti pa ga je z odločbo 1. junija 1950 predal v pristojnost Okrajnemu ljudskemu odboru Novo mesto. Za ustanovitev Dolenjskega muzeja in njegovo delovanje v prvih letih je bil najbolj zaslužen profesor Janko Jarc (1903-1995).

Prve stalne razstave Dolenjskega muzeja so leta 1953 odprli v stavbi novomeške križatije, kjer je bil od leta 1951 tudi njegov sedež. Od takrat naprej se je kot pokrajinski splošni muzej širil in krepil.

Muzej ima postavljenih osem stalnih razstav, pet kustodiatov, pedagoško službo in konservatorsko-restavratorsko službo za arheološko gradivo. Z bogatim in raznovrstnim razstavnim programom, raziskovalno in publicistično dejavnostjo ter razvejenim in načrtnim pedagoškim delom se Dolenjski muzej vrsto desetletij uvršča med središča novomeškega kulturnega snovanja in dogajanja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.