A.B. | 20. 12. 2021, 10:02

Načrtujete oddih ob slovenskih smučarskih strminah? To morate vedeti

Profimedia

Letošnja zima nam je v začetku meseca postregla s prvo veliko snežno pošiljko, ki se je zelo dobro obdržala v slovenskem predalpskem in alpskem svetu, kamor se bo letos, po informacijah hotelirjev, odpravilo veliko število Slovenk in Slovencev. Da bo pokalo po šivih, priča dejstvo, da so praktično vse nastanitve ob smučiščih že polno zasedene. Po pričakovanju hotelirjev in zasebnih ponudnikov nastanitvenih objektov bodo prevladovali domači gostje, nekaj pa bo tudi tujcev iz najrazličnejših evropskih držav. 

Preden se podate na zasnežene slovenske smučarske beline, morate vedeti, da bo kapaciteta slovenskih smučišč letos zelo dobro zapolnjena. Zaradi večje pošiljke snega, ki smo jo zabeležili v začetku decembra, žičničarji že nekaj časa beležijo večje število smučarjev, precej priljubljene pa so tudi tekaške proge, ki jih ob slovenskih smučiščih v letošnjem letu ne manjka. Če ste bolj spontane narave in si želite po dobri smuki 'na hitro' poiskati nastanitev, kjer bi lahko prespali in nadaljevali s spuščanjem po snežnih strminah še naslednji dan, pa se pripravite. Kapacitete najpriljubljenejših turističnih točk so namreč že skoraj povsem zasedene, zato je priporočljivo, da čimprej poiščete in rezervirate prosto nastanitev, ob tem pa imejte v mislih, da so povsod v veljavi ukrepi za zajezitev pandemije Covid-19, izpolnjevati pa morate tudi PCT pogoj. 

BOHINJ

Na območju Bohinja so v času božično-novoletnih praznikov nastanitvene turistične kapacitete že zelo dobro zasedene in se še vedno polnijo. Trenutna zasedenost je med 70 in 90-odstotna, velika večina gostov pa je domačih (v povprečju okoli 80 odstotkov). Preostali so tujci, ki prihajajo iz različnih evropskih držav. Med njimi so Hrvati, Madžari, Poljaki, Čehi, Rusi, Nemci, Angleži. Na splošno prevladujejo družine, sledijo pari, za novo leto pa bo tam tudi povečano število manjših skupin, ki so rezervirale predvsem zasebne nastanitve. 

V Turizmu Bohinj pojasnjujejo, da so z obiskom v zadnjih dveh mesecih zelo zadovoljni. Letošnji november je bil še posebej uspešen, saj so zabeležili večje število gostov kot v istem obdobju pred epidemijo, leta 2019. Ker se mesec december še ni zaključil, ne morejo govoriti o konkretnih številkah, a po sedanjih informacijah vse kaže na odličen zaključek leta. 

Najbolj priljubljena smučišča v okolici Bohinja so Vogel, Soriška planina in Pokljuka, manjše smučišče Senožeta v Srednji vasi in vlečnica Kozji hrbet v Bohinjski Bistrici. Veliko dejavnosti se odvija tudi na smučarskih tekaških progah, čemur gre zagotovo v prid dejstvo, da so na območju Bohinja uredili večje število tekaških prog. 

Profimedia

KRVAVEC 

Med prazniki bo tudi Krvavec z okolico pokal po šivih. Hotel Krvavec in apartmajska hiša Muštrinka sta namreč že skoraj dosegla polno kapaciteto, obiskovalci pa so v pretežni meri domači gostje. Za novo leto so sprva pričakovali večje število romunskih gostov, ki pa so rezervacijo na koncu zaradi trenutnih epidemioloških razmer odpovedali. Kot pojasnjujejo v RTC Krvavec, so odpovedane rezervacije sprostili in jih že zapolnili z novimi. Izrazili so tudi zadovoljstvo glede dosedanje obiskanosti. 

Profimedia

KRANJSKA GORA 

Direktor Turizma Kranjska Gora, Blaž Veber, je povedal, da so nastanitvene kapacitete v Kranjski Gori med vikendi že nekaj časa povsem zapolnjene, odlično nastanitveno zmogljivost beležijo tudi med tednom in takšno stanje pričakujejo do konca letošnjega leta. Poudaril je, da bodo od 20. decembra do konca leta vse nastanitve praktično 100-odstotno zasedene ter dodal, da beležijo tudi odlično obiskanost smučišč in tekaških prog. 

Z obiskom in opravljenimi rezervacijami so še posebej zadovoljni v hotelski verigi Hit. Kranjskogorski hotel Korona, pod katerega spada tudi zabaviščno-igralniški kompleks Korona, je do konca leta že skoraj povsem zaseden. Največje število gostov pričakujejo iz tujine, med temi bo največ parov. Po informacijah družbe Hit gre za pretežno zveste goste, ki prihajajo z območja Avstrije in Italije. 

V alpskem resortu Špik v Gozdu Martuljku pri Kranjski Gori bodo do konca meseca zabeležili veliko število domačih gostov, ki bodo koristili turistične bone, nekaj pa bo tudi tujcev. Kapacitete med prazniki bodo skoraj 100-odstotno zasedene, vodstvo resorta pa je ob tem izrazilo zadovoljstvo, saj bo letošnja sezona kljub epidemioloških omejitvam uspešnejša od lanskoletne. 

Hoteli Hit Alpinea imajo zaenkrat še nekaj prostih kapacitet v času božičnih praznikov, precej drugače pa bo za novo leto, ko bodo praktično povsem zasedeni. Zaradi zimskih počitnic bodo prevladovale slovenske družine z otroki, veseli pa jih tudi napoved prihoda gostov iz Italije, Hrvaške in Srbije. 

Profimedia

CERKNO

Če ste želeli rezervirati zimski oddih v hotelu Cerkno, bo to od 25. decembra do vsaj 9. januarja praktično neizvedljivo. Vodstvo hotela je namreč pojasnilo, da so njihove kapacitete že zdaj povsem zasedene, sobe pa je možno dobiti zgolj v primeru odpovedi - česar predvsem zaradi epidemioloških ukrepov ne izključujejo. V času božično-novoletnih praznikov in tudi v kasnejšem obdobju bodo po dosedanjih pričakovanjih zabeležili največje število gostov iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Srbije ter Bosne in Hercegovine. 

Profimedia

ROGLA

Na Rogli, enem najbolj priljubljenih slovenskih smučišč, trenutno beležijo približno 40 centimetrov naravne snežne odeje, kar še dodatno prispeva k skoraj 100-odstotni zasedenosti nastanitvenih kapacitet. Glede na trenutno stanje opravljenih rezervacij, bodo tamkajšnji nastanitveni objekti v času božično-novoletnih praznikov skoraj 95-odstotno zasedeni, predvidoma bo okoli 84 odstotkov domačih gostov, med tujci pa bo največ Hrvatov in Madžarov. 

Profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.