Nagrade, ki jih bodo podelili na Slovenskem knjižnem sejmu!

14. 11. 2016, 06:00 | Scena | Vir: STA

              Nagrade, ki jih bodo podelili na Slovenskem knjižnem sejmu! (foto: profimedia) profimedia

Slovenski knjižni sejem bo letos potekal od 23. do 27. novembra.

Na sejmu vsako leto podelijo vrsto nagrad, z Društva slovenskih pisateljev pa so že sporočili, da nagrado knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec 2016 prejme Metka Lampret za zbirko zgodb Kam bi dala takle dan. Avtorici bodo nagrado podelili prihodnji četrtek.

Metka Lampret skozi psihološko spretno zastavljenega pripovedovalca v zbirki Kam bi dala takle dan (Cankarjeva založba) pred bralca postavlja 21 kratkih zgodb, "ki so tekoče, slogovno in jezikovno izčiščene ter uravnotežene, predvsem pa motivno in tematsko družbeno aktualne", piše v utemeljitvi nagrade.

Ob nagradi za najboljši prvenec bodo prihodnji četrtek podelili še nagrado Radojke Vrančič, ki jo letos prejmeta Tanja Petrič za prevod izbranih pesmi avstrijske pesnice Friederike Mayröcker, izdanim z naslovom Smrt zaradi muz, in Diana Pungeršič za prevod romana slovaške pisateljice Daniele Kapitanove Samko Tale: Knjiga o britofu.

V času sejma bodo med drugim podelili tudi Schwentnerjevo nagrado in priznanje, veliko nagrado SKS - knjiga leta 2016, nagradi za najlepšo slovensko knjigo ter najboljšo poslovno knjigo in nagrado Mira ter podelili priznanja zlata hruška.