A.B. | 4. 1. 2022, 20:26

Najbolj bizarne jedi, ki so pravi izziv tako za oči kot za želodec

Profimedia

Na svetu obstaja toliko kulinaričnih specialitet, da bi o njih lahko pisali ure in ure. Nekatere med njimi na prvi pogled ne obetajo veliko - a nas zato presenetijo z okusom, spet druge so očesu zelo privlačne - a se žal konča zgolj pri tem. Obstajajo pa tudi takšne jedi, ki so 'trd oreh' tako za oko kot za želodec, ob tem pa so nekatere celo življenjsko ogrožajoče. Izbrskali smo nekaj takšnih, nad katerimi bi najverjetneje okleval še tako pogumen gurman.

Penis fish

Čeprav je v nazivu te - nič kaj privlačne južno-korejske specialitete - beseda 'fish' oziroma riba, gre pravzaprav za vrsto morskega žličastega črva. V Južni Koreji velja za pravo specialiteto, ki jo ponavadi strežejo surovo, poleg pa ne sme manjkati slana omaka iz sezamovega olja.

Profimedia

Casu Martzu ali casu marzu

Gre za tradicionalen italijanski sir, ki izvira iz Sicilije, z leti pa je postala njegova prodaja v trgovinah prepovedana, ker je življenjsko ogrožajoč. Casu Martzu oziroma casu marzu nastane iz ovčjega mleka in vsebuje žive ličinke insektov. Včasih je bila to jed revnih, ki si niso mogli privoščiti hrane, danes pa je zaradi slovesa 'prepovedanega sadeža' po njej veliko povpraševanja na črnem trgu. 

Profimedia

Shiokara 

Shiokara je japonska poslastica iz črevesja lignjev, fermentiranih v lastnem črevesju. Jed je sluzasta in izjemno močnega vonja, ki mu ne bi bil kos vsak jedec. 

Profimedia

Presskopf

Specialiteta, ki izvira iz Nemčije, nastane s kuhanjem različnih živalskih delov in njihovih notranjih organov v juhi. Po postopku termične obdelave je jed oblikovana v želatinasto klobaso, ki se nato nareže na kolobarje, servira pa se hladna. 

Profimedia

Fesikh ali fseekh 

Gre za ribjo specialiteto iz Egipta, ki je potencialno smrtonosna, če ni pripravljena na primeren način. Riba je vsaj dva tedna marinirana v soli, kar povzroči nastanek njenega izrazitega vonja. Po dveh tednih ali več je ocvrta in postrežena s kruhom in solato. 

Profimedia

Nadevano srce losa

Čeprav bi marsikdo ob pogledu na veliko losje srce, polnjeno s česnom, zeleno, čebulo, žajbljem in zelišči, preprosto ostal brez teka, velja ta jed v Kanadi za pravo poslastico. Sicer pa naj bi tamkajšnji prebivalci stremeli k temu, da v svoje mesne specialitete vključijo čimveč živalskih delov in organov in tako čim manj hrane zavržejo. 

Profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.