28. 12. 2018, 13:10 | Vir: STA

Najbolj občudovana ženska leta 2018 je Michelle Obama!

Profimedia

Nekdanjo prvo damo ZDA Michelle Obama je večina anketirancev inštituta Gallup opredelila kot najbolj občudovano žensko leta 2018. S tem je dobila naslov, ki ga je zadnjih 17 let osvajala bivša državna sekretarka in prva dama Hillary Clinton. Med moškimi je že enajsto leto zapored najbolj občudovan nekdanji predsednik ZDA Barack Obama.

Gallup je anketo izvedel od 3. do 12. decembra z vprašanjem, koga na svetu med moškimi in ženskami anketirani najbolj občudujejo. To anketo Gallup izvaja vse od leta 1946. Med prvo deseterico je letos že 50-krat doslej britanska kraljica Elizabeta II. Američani pri izboru sicer ne kažejo veliko domišljije, saj se odločajo za tiste osebnosti, ki se največkrat pojavljajo v ameriških medijih.

Med ženskami je Michelle Obama dobila 15 odstotkov glasov, televizijska zvezda Oprah Winfrey na drugem mestu pet odstotkov, nekdanja prva dama, senatorka, državna sekretarka in predsedniška kandidatka Hillary Clinton pa štiri odstotke. Britanska kraljica Elizabeta II. je dobila dva odstotka glasov, prav tako tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ameriška vrhovna sodnica Ruth Bader Ginsburg in televizijska zvezda Ellen DeGeneres.

Veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley in aktivistka Malala Jusufzaj pa sklepata prvo deseterico z odstotkom glasov. Toliko je dobila tudi voditeljica kongresnih demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi.

Obama je dobil 19 odstotkov glasov pred sedanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki se je uvrstil na drugo mesto s 13 odstotki glasov. Sledita papež Frančišek in nekdanji predsednik ZDA George Bush mlajši s po dvema odstotkoma. Do konca prve deseterice pa so ustanovitelj Microsofta Bill Gates, senator Bernard Sanders, nekdanji predsednik Bill Clinton, dalajlama, nekdanji podpredsednik Joe Biden ter poslovnež Elon Musk s po enim odstotkom glasov.




Novo na Metroplay: "Janša je s tem potrdil, da ostaja" | N1 podkast s Suzano Lovec