Najstarejši muzej na Slovenskem letos z razstavo Zlata sled praznuje 200 let

22. 6. 2021, 14:10 | Scena

              Salonsko pohištvo (foto: Narodni muzej Slovenije) Narodni muzej Slovenije

Salonsko pohištvo

V Narodnem muzeju Slovenije so v okviru praznovanja 200-letnice prvega muzeja na Slovenskem odprli razstavo Zlata sled. Na ogled je 172 predmetov iz zlata, ki jih je poleg Narodnega muzeja Slovenije prispevalo še 32 drugih slovenskih muzejev. Tako 200. obletnica ni le zlati jubilej Narodnega muzeja Slovenije, naslednika Deželnega muzeja v Ljubljani, temveč jubilej vseh slovenskih muzejev, ki hranijo dediščino slovenskega naroda in Slovencev.

Zlato je ena od skupnih točk, ki povezuje vse zbirke Narodnega muzeja Slovenije in sodelujoče muzeje, zato je glavna tema osrednje razstave ob obletnici. Razstava, ki bo na ogled do 2. maja prihodnje leto, je razdeljena na štiri pomembna področja, ki jih na materialni in simbolni ravni zaznamuje zlato: Moč in oblast, Cerkev in sveto, Čast in slava ter Bogastvo in razkošje. Vsako od njih je del zgodbe, ki jo zaokrožata uvodni in zaključni del. V uvodnem delu se obiskovalci poučijo o zlatu kot zelo posebnem elementu in njegovih lastnostih, v zaključnem pa o mnogih pomenih zlata na simbolni ravni.

Zlato uteleša moč, ugled in visok družbeni položaj

Zlato je eden od najdragocenejših materialov, iz katerih so v preteklosti izdelovali najpomembnejše in najdragocenejše predmete, ki so utelešali moč, ugled in visok družbeni položaj lastnika ter odsevali njegovo bogastvo. ima pa tudi simbolen pomen in v prenesenem pomenu izraža določene vrednote. Tudi te, materializirane s predmeti in zgodbami, prikazuje jubilejna razstava.

Predmete iz zlata ali okrašene z zlatom, ki poudarja njihovo vrednost, lahko neposredno ali posredno povežemo z pomembnimi mejniki, dogodki in osebnostmi iz zgodovine slovenskega prostora. Na tej simbolni ravni jih lahko uporabimo kot »rdečo nit« s sporočilom o dolgoživi tradiciji prebivalstva in prostora, ki je pozneje s skupnim jezikom in kulturo postal prostor slovenskega naroda.