Narodno gledališče v Londonu je igralcem ponudilo plačilo za predstave na spletu

Prostovoljni prispevki gledalcev so jih presenetili

11. 5. 2020, 09:28 | Scena | Vir: STA

              Narodno gledališče v Londonu je igralcem ponudilo plačilo za predstave na spletu (foto: profimedia) profimedia

Londonsko Narodno gledališče bo igralcem, ki so sodelovali pri predstavah, ki so jih v času zaprtja gledališč v sklopu ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ponudili na spletu, ponudilo plačilo. Med njimi so po pisanju britanskega BBC James Corden, Benedict Cumberbatch, Gillian Anderson in Ralph Fiennes.

Simboličen znesek je predviden za nastopajoče v vseh produkcijah Narodnega gledališča, ki jih je to od začetka aprila ponudilo na portalu YouTube. Kot so pojasnili v gledališču, se bo vsak umetnik sam odločil, ali ponujeno plačilo sprejme.

"Čeprav se gledališče še naprej sooča z negotovo finančno prihodnostjo, se nam zdi, da lahko ponudimo plačilo vsem sodelujočim umetnikom," je povedala izvršna direktorica Lisa Burger. Dodala je, da se v gledališču zavedajo, da je za mnoge od njih sedanji čas še posebej zahteven.

V gledališču so akcijo Narodno gledališče doma (National Theatre at Home) začeli v aprilu kot odziv na zaprtje gledališč in kinematografov zaradi pandemije novega koronavirusa. Predstave so dostopne brezplačno, gledalce pa spodbujajo k prostovoljnim prispevkom za gledališče. Kot je povedala izvršna direktorica gledališča, so bili presenečeni in navdušeni nad velikodušnimi prispevki, ki so jih prejeli.

Kot so še pojasnili v gledališču, so dosegli sporazum z igralskim sindikatom Equity, da bodo plačali vsem umetnikom in ustvarjalcem, vpetim v produkcije, dostopne na spletu.

Prek spleta si je bilo med drugim mogoče ogledati Shakespearovo komedijo Dvanajsta noč ali Kar hočete, do 14. maja pa je na voljo Shakespearova tragedija Antonij in Kleopatra, v kateri igrata Ralph Fiennes in Sophie Okonedo. Ogledati si je mogoče še Frankensteina Dannyja Boyla, v prihodnjih tednih pa bo med drugim na voljo tudi Shakespearova tragedija Koriolan.

Poleg tega bodo v prihodnjih tednih program razširili z nekaterimi predstavami partnerskih gledališč. Med njimi bo predstava gledališča Young Vic iz leta 2014 Tramvaj Poželenje ameriškega dramatika Tennesseeja Williamsa, v kateri igrata Gillian Anderson in Vanessa Kirby, znana tudi iz Netflixove serije Krona (The Crown).

"Medtem ko ostajajo gledališča po svetu zaprta, smo zadovoljni, da lahko ljudem neposredno v njihove domove prinašamo najboljše iz britanskih gledališč," je še dodala Lisa Burger.

Umetniški direktor londonskega Narodnega gledališča Rufus Norris pa je za Radio 4 povedal, da se je program izkazal za izjemno priljubljenega. "Mislim, da smo v zadnjih šestih tednih zabeležili osem milijonov ogledov," je ocenil.