Naša mala knjižnica letos že trinajstič

Spodbujanje bralne kulture

27. 8. 2020, 16:03 | Scena

              Naša mala knjižnica letos že trinajstič (foto: profimedia) profimedia

Projekt Naša mala knjižnica se letos odvija že trinajstič. Namenjen je spodbujanju branja in dvigovanju bralne pismenosti ter spoznavanju drugih kultur.

Organizatorji skupaj s projektom v našem prostoru uveljaviti kakovostne evropske mladinske avtorje in njihova dela.

Lansko leto se jim je pridružilo že več kot 200 slovenskih osnovnih šol. V letu 2020 pa se bo projekt odvijal tudi v Estoniji in na Hrvaškem.

Projekt NMK je bil dvakrat podprt s strani Evropske komisije, leta 2018 pa je prejel tudi naziv »zgodba o uspehu«.

Zakaj sodelovati v projektu NMK?

 • Projekt je namenjen spodbujanju branja in predstavitvi kvalitetnih slovenskih in tujih otroških in mladinskih avtorjev na malce drugačen in izviren način.
 • V začetku šolskega leta prijavljenim otrokom razdelijo ustvarjalnike s hudomušnimi, a poučnimi nalogami na temo šestih knjig, vključenih v projekt.
 • Projekt je zasnovan tako, da spodbuja branje in otrokovo ustvarjalnost skozi skupno ustvarjanje – učenci, ki berejo 30 minut na dan, dosegajo bistveno boljše rezultate od tistih, ki ne berejo.
 • Projekt je namenjen otrokom od 1. do 5. razreda osnovne šole. Z njim lahko popestrite ure slovenskega jezika, likovnega in glasbenega pouka, ga izvajate pri zunajšolskih dejavnostih ali v podaljšanem bivanju.
 • V dejavnostih, ki jih v projektu izvajajo skozi vse šolsko leto, bodo udeležnci prejeli pismo avtorja, si izmenjali literarnega junaka, sestavljali bralni vlak, pisali knjižne razglednice, se pomerili v NMK-kvizu, si prislužili še kakšno nagrado ...

Več o tem tudi na spletni strani Naša mala knjižnica.