Uredništvo | 9. 7. 2024, 13:03

Kako je živeti s 14 varnostniki? Nataša Pirc Musar razkrila, kje lahko nakupuje čisto sama

Facebook/RobertRoskar

Vas zanima, kako je videti življenje predsednice Republike Slovenije? Med drugim je priznala, kdo ji kuha kosila.

Nataša Pirc Musar ne potrebuje posebne predstavitve, saj ni osebe v Sloveniji, ki ne bi vedela, kdo je. Našo predsednico je v Predsedniški palači, na njenem uradnem delovnem mestu, obiskal novinar Robert Roškar, ki je na družbenih omrežjih objavil zelo izčrpen in zanimiv pogovor.

Predsednica države mu je zaupala, da ni jutranji človek, saj pride v službo med 9.00 in 9.30, ostane pa tudi do večernih ur, če je količina dela obsežna. Zase pravi, da je bolj nočna ptica in velika zbirateljica sov (ima jih že več kot 2500).

Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije

Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije

Bobo

V pogovoru med drugim omeni, da si vsak predsednik države po svoje opremi pisarno. Sama ima zdaj več rož in tudi zanimive kose pohištva, med drugim se v kotu bohoti originalna miza mecena Žige Zoisa. V sproščenem sprehodu po Predsedniški palači sta se dotaknila različnih tem, od njene politične funkcije, zasebnega življenja, kulinarike, hobijev ...

Novinar jo v nadaljevanju med drugim zasliši, kaj dobi za kosilo, če je ves dan v palači? "Če bi želela, bi lahko dobila tudi sirov burek ali štručko, res pa je, to pa moram pohvaliti ... V Predsedniški palači kuhajo kuharji z Brda in so kosila izvrstna. Skuhajo za vse zaposlene, ne samo zame. Če imam kakšno posebno željo, mi seveda tudi ustrežejo. Potrudim se, pravzaprav moja Karmen, da imam vsak dan tudi kosilo."

Vsak dan je ob kosilu na voljo sladica, ki jo pripravijo kuharji iz Brda. "Jaz jo jem enkrat na 14 dni, ali enkrat na tri tedne, sem stroga sama do sebe."

Dejala je, da najraje je špinačo, ne mara pa paradižnika in graha. Najraje skuha jedi svoje mame, kot sta jota in paprikaš. "Neskončno imam rada vampe," prizna ter doda, da ji vampe v zadnjem času pripravi kar mama.

Seveda ni mogla mimo svoje najožje družine. O svojem sinu Maksu govori samo v presežnikih: "Maks je zlat, dobrodušen, pošten fant. Mislim, da mu največ pomeni to, da ima še vedno tisto svojo osebo svobodo. Lahko povem, da v veliki večini držav tudi najožji družinski člani dobijo varovanje. V Sloveniji k sreči ni tako, zato, ko mene ni zraven, gresta mož in Maks lahko čisto po svoje in nimata senc za saboj. To je velik plus."

Tako kot marsikaterega bralca je tudi Roškarja zanimalo, ali predsednica sploh sme iti sama po nakupih, v trgovino?

"Ne, ne smem. To je mogoče najtežji del te moje funkcije. Težko se mi je bilo navaditi, čeprav moram v isti sapi povedati, da je vseh 14 varnostnikov, med njimi celo ena varnostnica, izvrstnih. Sem se že navadila, da jih praktično ne vidim, ampak vem, da me imajo vedno na očeh. Kam grem pa lahko sama? Na internet v šoping, tam me pa ne kontrolirajo (smeh)."

Prisluhnite zanimivemu pogovoru s predsednico v treh delih, kjer boste med drugim izvedeli, ali še vedno ohranja stike z Melanio Trump, kako je videti predsedniška palača v času božično-novoletnih praznikov, zakaj ne pije alkohola in s čim nazdravlja ob posebnih priložnostih, ali bo znova kandidirala za predsednico ter ali bere komentarje na družbenih omrežjih in še marsikaj ...

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan