16. 7. 2020, 11:12 | Vir: STA

Nečakinja svojega strica Donalda Trumpa pozvala, naj odstopi kot predsednik ZDA

Profimedia

Mary Trump, nečakinja ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je v sredo na programu televizije ABC svojega strica pozvala, naj odstopi s položaja predsednika ZDA, ker mu več kot očitno ni kos. V oddaji je sicer predstavila svojo knjigo z naslovom Preveč in nikoli dovolj: kako je moja družina ustvarila najbolj nevarnega človeka na svetu.

Trump in njegov brat ter sestri so skušali s tožbo ustaviti izid knjige, ki jo je napisala doktorica psihologije, sicer hčerka njihovega pokojnega starejšega brata, Freda Trumpa mlajšega.

Strica in teti so hoteli Mary Trump po smrti ustanovitelja dinastije Freda Trumpa starejšega prikrajšati za dediščino, zato jih je tožila. Ko je podpisala sporazum, da ne bo nikoli govorila ali pisala o družini, so ji izplačali nekaj milijonov dolarjev.

Na podlagi tega so skušali preprečiti izid knjige, vendar so bili prepozni, saj so bile pravice že prodane izdajatelju Simon & Schuster, ki ga sporazum o molčečnosti ni zavezoval. Knjiga je tako od torka v prodaji.

V njej Trumpova opisuje predsednika ZDA, vendar je bilo takih opisov doslej že nešteto in na ameriške volivce verjetno knjiga ne bo vplivala. O Trumpu je bilo namreč doslej objavljeno že vse – razen njegovih davčnih napovedi.

Za ABC je opisala svoj obisk Bele hiše leta 2017, ko je stricu priporočila, naj "se jim ne pusti potreti". "Deloval je pod hudim stresom, saj ni bil nikoli v položaju, ki ni bil povsem zaščiten pred kritikami in odgovornostjo. Zdel se mi je utrujen," je dejala.

Pri odgovoru na vprašanje, kaj se ji zdi najpomembneje, da bi morali vedeti o njenem stricu, pa Mary Trump ni izbirala besed. "Povsem nesposoben je za vodenje te države in nevarno je, da se mu je to dovolilo," je dejala Mary Trump, ki ji je sodišče šele v ponedeljek dovolilo, da lahko javno razpravlja o tem, kar je napisala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.