12. 3. 2021, 09:21 | Vir: STA

Nedeljska podelitev grammyjev na petih odrih, ki jih bodo po vsakem nastopu razkužili

profimedia
Nedeljska podelitev grammyjev na petih odrih, ki jih bodo po vsakem nastopu razkužili (foto: profimedia)

Ameriška glasbena akademija bo v nedeljo izvedla 63. podelitev nagrad grammy, ki bo tokrat zaradi pandemije koronavirusa nekaj posebnega in organizatorji upajo, da celo boljša kot v normalnih časih. Podelitev bo v prenosu televizije CBS iz Los Angelesa vodil južnoafriški komik na delu v ZDA Trevor Noah.

Grammyje bi morali podeliti že 31. januarja, vendar pa se organizatorjem ni zdelo prav, da bi to počeli v času naraščanja pandemije in dogajanj v povezavi z bivšim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Osrednji prostor za prireditev je letos Konvencijski center Los Angelesa, ki bo imel pet odrov enake oblike in velikosti. Štiri bodo uporabili za nastope, enega pa za podeljevanje nagrad. Odri so postavljeni v krogu, znotraj katerega bodo odrski delavci, ki bodo po vsakem nastopu pripravili vse potrebno za naslednjega, vključno z razkuževanjem. Ko bo na enem odru nastop, bodo na drugih glasbeniki čakali na vrsto.

Poleg tega bodo prenos opravljali iz številnih legendarnih glasbenih in drugih objektov po ZDA, kot so gledališče Apollo v newyorškem Harlemu, Hotel Cafe v Los Angelesu in Troubadour ter Station Inn v Nashvillu v Tennesseeju. Pred kamere bodo prišli zaposleni, povedali kaj o objektu, nekateri bodo zvezdam celo podelili nagrade.

Seznam nastopajočih je dolg, med njimi pa bodo tudi številni nominiranci za nagrade, razen Beyonce, ki vodi z devetimi nominacijami. Nastopili bodo Dua Lipa, Roddy Ricch in Taylor Swift, ki imajo po šest nominacij, ter Billie Eilish, Megan Thee Stallion, Bad Bunny in številni drugi. Za Taylor Swift bo to že sedmi nastop na grammyjih, vendar prvi po petih letih premora. Glasbenica upa na svojega tretjega grammyja za album leta, in sicer za Folklore.

Beyonce je skupaj z možem Jay-Z-jem med najbolj nominiranimi glasbeniki v zgodovini grammyjev, vendar ne toliko v najbolj odmevnih štirih kategorijah - za album, posnetek in pesem leta ter najboljšega novega umetnika. Grammyja za pesem leta je dobila pred 11 leti za Single Ladies, letos pa z Black Parade upa na posnetek in pesem leta.

Poleg Beyonce se za pesem leta potegujejo še Roddy Ricch (The Box), Post Malone (Circles), Dua Lipa (Don't Start Now), Billie Eilish (Everything I Wanted), H.E.R. (I Can't Breathe), JP Saxe (If The World Was Ending).

V kategoriji posnetka leta Beyonce konkurirajo Black Pumas (Colors), DaBaby (Rockstar), Doja Cat (Say So), Billie Eilish (Everything I Wanted), Dua Lipa (Don't Start Now), Post Malone (Circles), Megan Thee Stallion (Savage).

V tekmi za album leta so Jhene Aiko (Chilombo), Black Pumas (Black Pumas Deluxe Edition), Coldplay (Everyday Life), Jacob Collier (Djesse Vol 3), Haim (Women In Music Pt. III), Dua Lipa (Future Nostalgia), Post Malone (Hollywood's Bleeding) in Taylor Swift (Folklore).

Na seznamu nominirancev za najboljšega debitanta so Ingrid Andress, Phoebe Bridgers, Chika, Noah Cyrus, D Smoke, Doja Cat, Kaytranada in Megan Thee Stallion.

V tekmi za najboljši pop vokalni album so Justin Bieber (Changes), Lady Gaga (Chromatica), Dua Lipa (Future Nostalgia), Harry Styles (Fine Line) in Taylor Swift (Folklore).

Nominacije za najboljši rock album so prejeli Fontaines D.C. (A Hero's Death), Michael Kiwanuka (Kiwanuka), Grace Potter (Daylight), Sturgill Simpson (Sound & Fury) in The Strokes (The New Abnormal), za najboljši rap album pa D Smoke (Black Habits), Freddie Gibbs & The Alchemist (Alfredo), Jay Electronica (A Written Testimony), Nas (King's Disease) in Royce Da 5'9" (The Allegory).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.