22. 10. 2017, 10:30 | Vir: STA

Nekdanji ameriški predsedniki na odru z Lady Gaga, ki je za žrtve orkanov sama donirala milijon evrov!

profimedia
Nekdanji ameriški predsedniki na odru z Lady Gaga, ki je za žrtve orkanov sama donirala milijon evrov! (foto: profimedia)

Vseh pet še živečih nekdanjih ameriških predsednikov je v soboto združilo moči in nastopilo na dobrodelnem koncertu v Teksasu za žrtve orkanov, ki so razdejali jug ZDA in karibsko območje. Poziv treh demokratskih in dveh republikanskih politikov je doslej pritegnil več kot 31 milijonov dolarjev pomoči.

Nekdanji predsedniki Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton, George H. W. Bush in Jimmy Carter so v soboto skupaj stopili na oder, se Američanom zahvalili za njihovo pomoč in jih pozvali, naj storijo še več. Zahvaljujoč njihovim prizadevanjem je pomoč za žrtve orkanov Harvey, Irma in Maria darovalo okoli 80.000 ljudi, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz pisarne Busha starejšega.

"Vsi, ki smo danes na tem odru, ne bi mogli biti bolj ponosni na odziv Američanov," je dejal Obama in poudaril, da je tragedija zbudila "najboljši duh" Američanov. "Delajmo skupaj in naredimo Ameriko velik narod prostovoljcev," je dodal Carter, pri čemer se je poigral s sloganom Naredimo Ameriko znova veliko aktualnega predsednika Donalda Trumpa.

Tokrat je bila peterica na enem mestu zbrana prvič po letu 2013, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Koncerta so se sicer udeležili tudi nekdanji prvi dami Barbara in Laura Bush, pa nekdanji podpredsednik ZDA Dick Chaney, nekdanji državni sekretar James A. Baker, senator Ted Cruz in guverner Teksasa Greg Abbott.

Na koncertu je za nastop presenečenja poskrbela pevka Lady Gaga, ki je napovedala tudi donacijo v višini milijona dolarjev ter vzpostavitev programa za duševno zdravje in boj proti čustvenim travmam za žrtve orkanov. "V trenutku katastrofe razlike med nami potisnemo na stran in stopimo skupaj, saj potrebujemo en drugega, brez tega ne moremo preživeti," je dejala prisotnim.

Trump se koncerta ni udeležil, ga je pa v video nagovoru označil za "čudovit" in pomemben prispevek. "V času, ko začenjamo obnovo, nekateri najboljši javni uslužbenci ZDA stopajo na čelo poziva za enotno Ameriko," je dejal predsednik, ki je sicer za ogorčenje pred tedni poskrbel z ostrimi besedami na račun v orkanu razdejanega Portorika. "Melania in jaz želiva izraziti globoko hvaležnost za vašo veliko pomoč," je omenil še ameriško prvo damo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.