Nekdanji Policaj z Beverly Hillsa Eddie Murphy praznuje 60. rojstni dan

3. 4. 2021, 09:53 | Scena | Vir: STA

              Nekdanji Policaj z Beverly Hillsa Eddie Murphy praznuje 60. rojstni dan (foto: profimedia) profimedia

 Ameriški filmski in televizijski igralec Eddie Murphy danes praznuje 60 let. Murphy slovi predvsem po vlogah v komedijah, kot so Policaj z Beverly Hillsa, Doktor Dolittle, Trčeni profesor in Princ osvaja Ameriko, ki je nedavno dobil nadaljevanje. Aktiven je bil tudi v stand-upu in glasbi.

Eddie Murphy se je kot Edward Regan Murphy rodil 3. aprila 1961 v newyorškem Brooklynu. Zaslovel je kot član ekipe komikov priljubljenega šova Saturday Night Live, katere del je bil med letoma 1980 in 1984. Aktiven je bil tudi v stand-upu in je na lestvici 100 najboljših komikov vseh časov Comedy Central uvrščen na deseto mesto.

V svetu filma je najbolj znan po vlogah v komedijah 48 ur (1982), Kolo sreče (1983), Policaj z Beverly Hillsa (1984), Trčeni profesor (1996) in Doktor Dolittle (1998 z nadaljevanjem 2001). Med njegovimi zadnjimi uspešnimi filmi je Dolemite Is My Name iz leta 2019, nedavno pa je nadaljevanje dočakala konec 80. let minulega stoletja zelo uspešna komedija Princ odkriva Ameriko.

Kritiško je bila najbolje sprejeta njegova stranska vloga izvajalca soula Jamesa "Thunderja" Earlyja v filmu Sanjske punce, za katero je med drugim leta 2007 prejel zlati globus. Je pa Murphy svoj glas večkrat posodil animiranim junakom, denimo oslu v seriji filmov o Shreku, med njegovimi posebnostmi pa je, da je v istem filmu večkrat nastopil v več vlogah (denimo Princ odkriva Ameriko in Trčeni profesor), in se, kot navajajo viri, s tem poklonil enemu od svojih idolov Petru Sellersu.

Murphy velja za enega najbolje plačanih ameriških igralcev. Leta 2015 je prejel nagrado Marka Twaina, ki jo humoristom podeljuje Center John F. Kennedy, lani pa je dobil tudi prvega emmyja za gostovanje v Saturday Night Live. Murphy se posveča še glasbi in je izdal albume How Could It Be (1985), So Happy (1989) in Love's Alright (1992).

Prav tako igralca zaznamuje sloves ženskarja, ki se mu je v različnih zvezah rodilo deset otrok. Med promocijo svojega zadnjega filma Princ odkriva Ameriko je Murphy dejal, da so njegovi otroci zanj "središče vsega" in da se zaradi njih počuti popolnoma blaženega. Trenutno je v zvezi s Paige Butcher, materjo njegovih dveh najmlajših otrok.