29. 3. 2023, 15:40 | Vir: Elle

Nekdo slovenskim vplivnežem in vplivnicam 'ugaša' Instagram račune: ne boste verjeli, kaj zahtevajo od njih

Helena Kermelj

Številne slovenske vplivnice in vplivneži so se v zadnjem času soočili s tem, da jim je bil onemogočen dostop do njihovih Instagram profilov, med drugimi Robertu Roškarju, Anji Ramšak, Jerci Zupan, Niki Vlahovič, nekaterim tekmovalkam iz Sanjskega moškega, Jasni Vale …  In kot kaže, ti niso ne prvi ne zadnji, ki jim je na prvi pogled povsem nedolžna identifikacija na Instagramu, s katero naj bi potrdili, da je njihov profil res njihov, prinesla hladno prho v obliki deaktivacije profila.

Zgodba gre nekako tako. Najprej boste na svojem profilu zabeležili izjemno povečano število sledilcev, ki so večinoma lažni (boti). Te isti sledilci nato Instagramu prijavijo, da je vaš profil lažen in izgubili boste dostop. Pot do ponovne aktivacije je zelo težavna in le redkim je uspelo profil znova aktivirati po uradni poti. Gre namreč za zelo premišljeno in prefinjeno prevaro napadalca, ki nad svoje nadaljnje oškodovance pošilja svoje prejšnje žrtve.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jerica Zupan❤️Timo & Mars (@jericazupan)

Po pomoč se je namreč potrebno obrniti na priporočenega 'dobrotnika', ki mu je uspelo znova aktivirati račune njegovih prejšnjih oškodovancev (po vsej verjetnosti gre namreč za isto osebo, ki je nad vplivneže poslala številne lažne profile in s katerimi jih je kasneje prijavi Instagramu). Pomoč po navadi novemu oškodovancu 'priporočijo' vplivneži, ki so bile že oškodovani, še posebej, če ga sami po 'napadu' blokirate.

'Pomoč' seveda ni brezplačna, stroške storitve je potrebno nakazati v bitcoinih, povsem neznani osebi pa posredujete tudi uporabniško ime in geslo gmail računa.

In druga pot? Težavo skušate rešiti po pravni poti in jo predate Instagramu in Httpoolu, ki je povezava do Mete. Med tem si odprete nov profil in upate na najbolje. Se pa ob tem poraja pomembno vprašanje, ki ga je svojim zvestim sledilcem in naročnikom zastavila tudi vplivnica Jasna Vale, ki je prav tako doživela deaktivacijo svojega Instagram profila. Kdo smo in kaj postanemo brez sledilcev na Instagramu?

"Punce imajo občutek, da so brez Instagrama nič. Pomeni jim vse. Jaz pa sem še vedno samo Jasna Vale, vse to, kar sem bila tudi z več kot 29k sledilci. Na svojem novem profilu še vedno počnem in se spoznam na iste stvari kot prej."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jasna Vale New (@jasnavalenew)

Jasna meni, da je število sledilcev sicer pomemben podatek za naročnike (zato so bili verjetno ostali oškodovanci pripravljeni storiti marsikaj, da so jim profile znova vrnili), vendar spet ne tako pomemben, da se spustiš v takšno igro.

Tega se zavedajo tudi njeni naročniki, saj je Jasna ob izgubi prvotnega števila sledilcev izgubila zgolj enega samega naročnika.

"Število sledilcev je zelo ohlapen podatek. Kaj ti pomaga visoka številka, če je odzivnost sledilcev slaba. Če ni komentarjev. Če tvoje storyje kljub temu, da imaš 50K sledilcev, pogleda zgolj tisoč ljudi."

Da so Instagram profili slovenskih vplivnic očitno zelo priljubljena tarča hekerjev, dokazuje tudi dejstvo, da je Alenka Košir svoj Instagram profil spremenila v zasebnega. Prav tako kot drugi je tudi ona opazila nenormalen porast sledilcev, ki so se izkazali za lažne.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.