27. 11. 2019, 11:19

Nekega decembrskega dne: božična ljubezenska zgodba

profimedia

To je knjiga za večne romantike. Takšne, ki se bodo z njo - na decembrski večer, ko bo zunaj po možnosti že rahlo snežilo, iz skodelice na mizici pa bo zadišalo po čaju z ingverjem, limono in cimetom -, pod mehko odejico zagozdili v udoben domači kavč.

V romanu, ki že navdušuje bralce po vsem svetu, simpatična Laurie nekega decembrskega dne z okna avtobusa zagleda fanta, ki čaka na postaji. Njuna pogleda se srečata, trenutek je čaroben … avtobus pa odpelje.

  • »Strmela sva drug v drugega in nisem mogla odmakniti pogleda. Čutila sem, da se mi ustnice premikajo, kot bi hotela nekaj reči, bogvekaj. Nenadoma me je prešinilo, da moram takoj z avtobusa. Zgrabila me je neustavljiva želja, da bi pohitela ven in se mu približala. A tega nisem storila.«

In čeprav glavna junakinja romana ni tipično romantično dekle, naslednjih dvanajst mesecev s pogledom neprestano išče tistega fanta z avtobusa.

Božična zabava

Ponovno ga sreča na božični zabavi, ko ji prijateljica predstavi svojega novega fanta. Prav tistega, ki ga je Laurie videla z avtobusa. Seveda je odločena, da si ga bo izbila iz glave …

  • »Veliko lažje je bilo, ko še nisem vedela, kdo je fant s postaje; lahko sem sanjarila o njem in si zamišljala, da ga znova srečam v prepolnem baru ali ga opazim, ko srka kavo v kavarni, najine oči se srečajo in se oba spomniva drug drugega ter sva hvaležna, da sva se končno našla. Ampak zdaj vem, kdo je. Jack O’Mara, Sarahin fant. Vse božične praznike sem se prepričevala, da mi bo lažje, ko ga bom spoznala, saj mi zagotovo na njem kaj ne bo všeč. Ker ga bom videvala s Sarah, ga bom lažje sprejela samo kot prijatelja in zame ne bo več moški, ki mi je strl srce.«

In življenje teče.

Mine nekaj let, življenji Laurie in Jacka pa se neprestano prepletata. Zdi se, kot da ima usoda z njima drugačne načrte, a čas nekako nikoli ni pravi, da bi raziskala, kaj se skriva za nenavadno močno privlačnostjo, ki je bila poleg vsega tudi vzajemna.

  • »Nisem hotel, da bi se z Laurie počutila nelagodno, a sva se, in vedel sem, da sem za to kriv jaz. Najbrž me je imela za dolgočasnega čudaka, saj mi je ob njej vedno zmanjkalo besed. Prepričeval sem se, da je Sarahina prijateljica, ne pa punca, ki sem jo nekoč videl in si je nisem mogel izbiti iz glave.«

Tisti decembrski dan

In ko se že zdi, da Laurie počasi opušča upanje, da bi se iz te zgodbe lahko izcimilo kaj konkretnega, se zgodi tisti decembrski dan.

  • »Njegovo energijo sem začutila v vsakem mešičku las, vsaki celici telesa in v vsaki kapljici krvi. Dihal je tako plitko kot jaz. Poljub je presegel vse moje sanje in lahko mi verjamete, da sem pri sanjarjenju o Jacku O’Mari pustila domišljiji prosto pot.«

Nekega decembrska dne je tiste vrste roman, ki naravnost kliče k filmski upodobitvi, pri The Bookseller pa so zanj celo rekli, da gre za knjižno različico filma Pravzaprav ljubezen iz leta 2003, v katerem so ljubezenske zaplete med drugim preigravali Hugh Grant, Keira Knightley in Colin Firth.

Z liki romana se bralec zlahka poistoveti, zaradi iskrivosti karakterjev pa zgodba ne more postati dolgočasna niti za trenutek, zapleti in razpleti pa se zdijo tako neverjetni, da bi prav zares lahko delovali. In potem je tu še draž ljubezenskih trikotnikov, s katerim Josie Silver zaokroži paket v eksplozivno napeto uspešnico.

Josie Silver je bralce po vsem svetu prepričala z iskrenim in avtentičnim zajetjem kompliciranosti razmerja med glavnima junakoma ter navduši s končnim razpletom. Bralci romana dobijo priložnost, da spremljajo osebni razvoj in preobrazbe glavnih junakov Laurie, Jacka in Sarah v obdobju desetih let, zaradi česar imajo ob koncu občutek, da so njihovi stari znanci, zaradi česar jim nikakor ni vseeno, kako se bo cela odisejada končala.

Nekega decembrskega dne je čustvena zgodba o prijateljstvu, izgubljenih priložnostih, ljubezenski usodi in življenjskih udarcih.

Roman je hkrati tudi eden tistih redkih kratkočasnih čtiv, ki ga je vredno imeti tudi na domači knjižni polici. Prepričani smo namreč, da bodo čakalne vrste v knjižnici zanj tako in tako predolge, da bi vam uspelo zares zdržati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.