Vid Legradić | 10. 8. 2021, 07:00

Pred visokimi temperaturami v naslednjih dneh se lahko "skrijete" v eno izmed številnih slovenskih jam (ideje za izlet)

Planinska jama

Shutterstock

V času dopustov nas prav vse vabi na obisk. Obala, terme, gore, urbane in kulturne znamenitosti. Od vremena je odvisna prav vsaka stvar, ki jo obiščete, razen ene: jame.

Na njih velikokrat sploh ne pomislimo, pa čeprav jih imamo v Sloveniji na tisoče. Tiste, ki jih lahko obiščete, ponujajo na ogled marsikaj. In kar je naboljše: na vroč dan se v njih shladite ali pa se umaknite dežju. Da bi bilo spoznavanje podzemlja še bolj zanimivo, so spodaj omenjene izbrane jame, ki so po svojih značilnostih nadvse nenavadne in hkrati unikatne. Vse se obišče z vodnikom, razen največjih so ostale odprte med vikendi.

Postojnska jama in Škocjanske jame

Najbolj obiskani slovenski jami vsakdo pozna. Postojnska jama je s svojimi 24 kilometri ena najdaljših jamskih sistemov na svetu, v Škocjanskih jamah pa najdemo največjo podzemno sotesko na svetu. Vsaka ponuja nekaj drugačnega, s tem da, se v Postojnsko jamo zapeljete z vlakcem, katerega tiri za njegovega predhodnika so bili položeni že 1872. Ogled Škocjanskih jam, ki zahteva nekaj več fizične dejavnosti, pa lahko podaljšate z obiskom tematske poti po parku, ki je podobna pravi gorski poti.

Postojnska jama

Postojnska jama

Shutterstock

Križna jama

Ta jama je popolnoma drugačna od Postojnske in Škocjanskih. Obišče jo veliko manj ljudi in je zato bolj ekskluzivna. Čeprav je ogled primeren tudi za otroke, si ob obisku vseeno moramo na glavo povezniti svetilko in obuti nepremočljive škornje. V križni jami je poleg ostankov kosti jamskega medveda moč najti tudi 45 jezer, preko katerih se lahko odpravite kar s čolnom. Nekje v globinah boste tako pripluli do čisto pravega blejskega otočka sredi jamskega jezera.

Križna jama

Križna jama

Shutterstock

Krška jama

Zanimiva zaradi tega, ker iz nje izvira najdaljša samo slovenska reka Krka. Krška jama ni dolga, le 200 metrov globoko se lahko sprehodite, a so občutki nenavadni zato, ker je jama ob močnih padavinah poplavljena. Iz nje namreč bruha voda.

Vhod v Krško jamo

Vhod v Krško jamo

Shutterstock

Planinska jama

To je največja slovenska vodna jama. Iz povprečja ta jama, ki jo najdemo na robu Planinskega polja, izstopa zato, ker je v njej eno največjih podzemnih sotočij rek v Evropi. Zanimiva je zato, ker se pod zeljo stikata dve reki; Pivka in Rak. Ko se združita, priteče iz jame reka Unica, ki kasneje še po eni jami v Močilniku pri Vrhniki privre na dan kot Ljubljanica.

Klobasja jama

Ta jama je na slovenskem Krasu in je povezana s prvo svetovno vojno. Med stresnim bojevanjem so vojaki iskali zaklon oziroma skrivališče, kjer bi se lahko brezskrbno odpočili. Jame so bile idealen kraj. Zaradi dobrega naravnega zračenja je bila še posebej primerna Klobasja jama, kjer so še danes vidne sledi avstroogrskih vojakov, njihovih pogradov, sanitarij, prezračevalnega sistema ... Takšni sta še na primer Lojzova ali Krompirjeva jama, ki se nahajata v bližini Klobasje.

Jama pod Babjim zobom

V bližini Bleda lahko po predhodni najavi obiščemo jamo pod istoimensko skalno škrbino na skrajnem zahodnem delu Jelovice. Je najstarejša jama v Sloveniji, v kateri prebiva endemična stonoga in iz stropa rastejo nadvse redki kapniki polžaste oblike imenovani helektiti.  

Jama Pekel

Že pri vstopu v to jamo, ki se nahaja v Spodnji Savinjski dolini, se na stenah bohoti podoba hudiča. Pozimi, ko je temperatura v jami višja od zunanje, se iz njenega žrela celo kadi (tak pojav lahko opazujemo tudi pred vhodom v jamo Dimnico pri Ilirski Bistrici). Poleg lepot kapnikov je glavna zanimivost jame najvišji jamski slap v Sloveniji, ki ga preko štirimetrskega padca ustvarja jamski potok Peklenščica.

Snežna jama

Ta je posebna in drugačna zaradi svoje lege na 1556 metrov nadmorske višine. Je dobesedno v gori Raduha in je zaradi tega najvišje ležeče jama v Sloveniji. Tik za vhodom je obdana z večnim ledom, notranje stene v njenih globinah pa so obložene z nenavadno oblogo, imenovano jamsko mleko, usedlini v kateri živijo enake bakterije kot v pravem mleku.

Jama v Kofcah

V to plitko jamo se kot v edino od naštetih zanimivih jam lahko spustite brezplačno, vendar nikar ne pregloboko, saj se jama nadaljuje v več kot kilometer dolgo brezno. Nahaja se na Veliki Planini in je spomenik državnega pomena. Ob vhodu v jamo se dolgo v poletje zadrži sneg, ki je nekoč služil planšarjem kot vir vode.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.