30. 1. 2021, 08:30

Neverjetna zgodba Johna Robbinsa - »upornika brez korneta« in »preroka neprofita«!

profimedia

»Čas pokaže, da je vedno prav slediti svoji zvezdi.« - Irv Robbins

Zgodba Johna Robbinsa sega v čas, ko sta njegova oče, Irv Robbins, in njegov stric Burt Baskin ustanovila podjetje za izdelavo sladoleda. Začela sta iz nič in bila izjemno uspešna. Baskin-Robbins (31 okusov) je postalo največje sladoledarsko podjetje na svetu, z več tisoč prodajalnami in letno prodajo več milijard dolarjev. Za domačo hišo so imeli bazen v obliki sladolednega korneta, njihovo domače ljubljenčke so imenovali po okusih sladoleda in seveda je tudi John Robbins pojedel nešteto litrov sladoleda.

Sanje njegovega očeta so bile, da se mu bo John nekega dne pridružil pri vodenju podjetja, zato ga je od najzgodnejšega otroštva vzgajal, da bi šel po njegovih stopnjah. Kot skoraj vsak otrok je tudi John oboževal sladoled.

Toda ko je zaradi srčnega infarkta umrl njegov stric Burt Baskin, star komaj enainpetdeset let – bil je ogromen moški, ki je redno užival v družinskem izdelku –, je posumil, da je k njegovemu usodnemu infarktu morda prispevala količina sladoleda, ki ga je stric pojedel. Dokončno se je prepričal, ko je njegov oče dobil sladkorno bolezen in visok krvni tlak.

In nekaj let pozneje, ko je Ben Cohen, soustanovitelj sladoledarskega podjetja Ben & Jerry's, pri devetinštiridesetih letih potreboval petkratni srčni obvod. Medicinski podatki jasno kažejo, da čim več sladkorja in nasičenih maščob uživate, tem verjetneje boste dobili srčno bolezen, sladkorno bolezen in postali debeli.

Johna je gnalo drugačno hrepenenje. Imeti dovolj denarja za zadovoljevanje osnovnih potreb je nujno in pomembno, vendar so še druge stvari, ki so tudi zelo pomembne. Hotel je videti, ali lahko pomaga narediti svet bolj zdrav. Hotel je, da bi njegove korake vodilo spoštovanje do življenja. Želel je biti del ustvarjanja bolj sočutnega in zdravega sveta, najsi je bilo to brezupno idealistično ali ne. Zaznal je klic, naj se zavzema za cvetoč, pravičen in trajnostni način življenja za vse. Tako se je odrekel družinskem podjetju in pretrgal vse vezi s premoženjem svoje družine.

Leta 1969 sta se z ženo Deo preselila na odročen otoček blizu obale Britanske Kolumbije v Kanadi, kjer sta postavila enosobno brunarico, v kateri sta živela naslednjih deset let. Večino hrane sta pridelala sama in njuni vrtovi so bili povsem organski. Nekaj denarja sta zaslužila s tečaji joge in meditacije, ki sta jih vodila. Bila sta finančno revna, marsikatero leto sta porabila manj kot tisoč dolarjev, vendar nista potrebovala veliko. Bila sta globoko zaljubljena. Njun čas je bil samo njun. In veliko sta se naučila o pridelovanju hrane, o zdravljenju in o sebi.

Leta 1973, po štirih letih življenja na otoku, se jim je rodil sin Ocean. Ko je odraščal, so še naprej trošili zelo malo, da so lahko imeli čas drug za drugega in stvari, ki so jim bile pomembne. Slavili so preprostost.

Ko je Ocean odrasel, je imel tudi John seveda pričakovanja zanj, toda pomembneje kot to, ali jih bo izpolnil, mu je bilo, da bo zmogel dovolj dobro prisluhniti samemu sebi, da bo vedel, kdaj se njegova pričakovanja skladajo z njegovo usodo in kdaj ne. Potem so se preselili nazaj v Kalifornijo.

Več Johnovih knjig o samozdravljenju in zdravljenju našega sveta je postalo uspešnic, kar jim je prineslo določeno mero finančne varnosti. V tisku so ga imenovali »upornik brez korneta« in »prerok neprofita«.

Medtem je njegov oče, zaradi sladkorne bolezni in visokega krvnega tlaka, začel korenito spreminjati svojo prehrano. Postopno se je odrekel sladoledu in drugim oblikam sladkorja. Močno je zmanjšal tudi uživanje mesa. Posledično se mu je zdravje neverjetno izboljšalo.

Kakšno leto po rojstvu Johnovih vnukov dvojčkov sta prišla na nekajdnevni obisk njegova starša, takrat že oba sredi osemdesetih. Videla sta, kako v njihovem gospodinjstvu tri generacije živijo skupaj na način, ki ga nista bila vajena. Opazovala sta, kako si vsi delijo veselje in izzive pri negi dojenčka in kako se trudijo, da se na posebne potrebe malčkov odzivajo s potrpežljivostjo in prijaznostjo.

Dečka, ki sta se rodila veliko prezgodaj, sta prva dva meseca življenja preživela v bolnišnici na oddelku intenzivne neonatalne nege in njuno življenje je bilo ogroženo. Nedošenčki so pogosto pretirano občutljivi za dotik. Zdravniki so jih opozorili, da se morda na človeški dotik ne bosta nikoli normalno odzivala.

John in njegovi so se na to odzvali tako, da so ju nenehno ohranjali v neposrednem stiku s kožo, skorajda štiriindvajset ur na dan, in jima celo pustili, da sta ponoči spala na njihovih telesih. Johnovi starši – ki so odraščali v času, ko so prevladovala prepričanja, da »je šiba vzgojna« in da »ne dviguj dojenčka, kadar joka, sicer ga boš razvadil« – sta videla, kako so dojenčkoma nudili nešteto priložnosti za telesni stik. In opazila sta rezultate – dvojčka sta odraščala v radoživa, radovedna fantička, ki sta oboževala ljubkovanje.

Po vsem tem je Johnov oče prizna svojemu sinu, »čas je pokazal, da si imel prav, ko si sledil svoji zvezdi.« Ko je prišel čas, da se vrneta domov, je tudi njegova mati rekla nekaj, česar še nikoli prej ni izrekla. »Morda niste bogati v gmotnih stvareh,« nam je povedala, »toda očitno ste bogati v ljubezni. In dolgoročno je to v resnici pomembnejše.«

 

John Robbins, eden vodilnih strokovnjakov za proučevanje vpliva okolja na zdravje, je avtor uspešnice, prodane v več milijonih izvodov, Prehrana za novo Ameriko (Diet for a New America). Robbins je govoril na več sto pomembnih konferencah, nekaterih pod pokroviteljstvom UNICEF-a; je dobitnik številnih nagrad, kot sta okoljevarstvena nagrada Rachel Carson in humanitarna nagrada Alberta Schweitzerja.

Ustanovil je nepridobitno organizacijo EarthSave International, posvečeno zdravi hrani, ohranjanju okolja in bolj sočutnemu svetu. Robbins živi v predmestju Santa Cruza v Kaliforniji z ženo Deo, s sinom Oceanom in snaho Michele ter z vnukoma, dvojčkoma Riverjem in Bodhijem.

John Robbins je avtor knjige Zdravi pri stotih, v kateri odkrijemo bistvene korake, ki jih lahko naredimo, da si dramatično podaljšamo življenjsko dobo in ohranimo zdravje. Zdravi pri stotih nam pokaže kako pridobimo in obdržimo več duševne bistrosti, telesne moči, vzdržljivosti in veselja. S preprostimi koraki bomo razbili zmotne predstave o staranju ter pomladili svojega duha in telo.

John Robbins
Zdravi pri stotih
Znanstveno dokazane skrivnosti najbolj zdravih in dolgoživih ljudi na svetu
Prevod: Niki Neubauer
Založba Ara – najstarejša zasebna založba v Sloveniji

Več v knjigi Zdravi pri stotih

Pripravila: Mirela Smajić
FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.