8. 11. 2021, 13:17

Nika Kovač s knjigo Pisma tebi, v kateri slavi tako naše napake kot ranljivosti

Anže Malovrh/STA

Sredi novembra bo pri založbi Mladinska knjiga izšla knjiga Nike Kovač z naslovom Pisma tebi.

Avtorica, ki jo poznamo po odmevnem aktivističnem delu, proslavila pa se je že s knjigo Pogumne punce, tudi tokrat svoje delo v prvi vrsti namenja mladim, vendar z odkrito in iskreno osebno izpovedjo, ki je prepletena s pomembnimi družbenimi sporočili, nagovarja tudi starejše bralce.

V knjigi Pisma tebi piše o temah, kot so stereotipi, predsodki, družbena omrežja, spolno nadlegovanje in nasilje, strah pred napakami in izgubo, potrošništvo, lepotni ideali, odnos do avtoritet, tekmovalnost in še marsikaj, razmišlja pa tudi o tem, ali so fantje in punce lahko samo prijatelji ter zakaj so prijatelji pomembni. Tako osebna, kot je besedilo, je tudi likovna podoba knjige – avtorica je zanjo prispevala fotografije iz osebnega arhiva.

Utrinek z zadnje platnice:

Hej, ti,

to je knjiga pisem, ki so namenjena tebi. 

Pisem, ki govorijo o pogumu, utrujenosti, dvomu, zmagah, veselju in strahu. 

Pisem, ki govorijo o pomenu opozarjanja na krivice, socialne države in enakopravne družbe.

Pisem, ki govorijo o zgrešenih lepotnih idealih, nakupovanju in prijateljstvu.

Pisem, ki slavijo naše napake in raznolikost.

To je knjiga pisem o meni, tebi in vseh nas.

Je knjiga, namenjena vsem, in sporoča, da lahko samo skupaj ustvarimo drugačen, prijaznejši svet.

Fajtamo dalje,

Nika

Nika Kovač (1993) je sociologinja in antropologinja. V življenju je počela že marsikaj: igrala v improvizacijskem gledališču, sodelovala v različnih aktivističnih organizacijah, vodila delavnice za otroke in mladino, delala v založbi Mladinska knjiga, pri Zagovorniku načela enakosti in v Pionirskem domu ter izdala dve knjigi: Pogumne punce in Moja odločitev: pričevanja, pravice in predsodki o splavu. Poznamo jo kot aktivistko, ki vodi Inštitut 8. marec, katerega glavni namen je preizpraševanje različnih oblik podrejenosti, predvsem na področju spola, ter postavljanje neenakopravnosti v širši družbeni okvir. Vodila je kampanjo Čas je ZA v podporo predlogu družinskega zakonika, ki je predvideval istospolne poroke, v okviru Inštituta 8. marec pa so vodili kampanjo Samo ja pomeni ja, ki je privedla do redefinicije kaznivega dejanja posilstva, ter referendumsko kampanjo Za pitno vodo proti zakonu o vodah. Trenutno se izobražuje na znameniti univerzi Columbia v New Yorku, kamor jo je povabila fundacija nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame kot edino Evropejko. V prostem času rada bere, gleda filme in serije, se druži s prijatelji in sprehaja s psom Valom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.