Uredništvo | 30. 1. 2024, 16:05

Noah Charney v novi knjigi z osebno pripovedjo razkrije spoznavanje slovenske rebule

Robert Valenti

Knjigo, ki je na prodaj tudi v spletni trgovini Amazon, je ameriški pisatelj, ki živi v Sloveniji in rad opisuje živahno doživljanje svojega odkrivanja različnih slovenskih tradicij, običajev in posebnosti, predstavil v družbi župana občine Brda Franca Mužiča in etnologa dr. Janeza Bogataja. 

Nastanek knjige je kot zgodba rojstvu novega življenja. Začne se s srečanjem pravih ljudi v pravem trenutku na pravem mestu. Ideja za knjigo GOLD WINE Rebula, the Liquid Gold that Links Slovenia and Italy (Zlato vino / Rebula - tekoče zlato, ki povezuje Slovenijo in Italijo) se je porodila po povabilu avtorja na vertikalno degustacijo rebul briških vinarjev Masterclass Brda Home of Rebula

Rebula kot protagonist

Od začetne zamisli za kolumno o rebuli in terroirju za širše občinstvo ene izmed najbolj uglednih revij življenjskega stila v Sloveniji se je izkazalo, da je v Brdih tako veliko zgodb in legend, da bi lahko iz tega nastala knjiga. Ključno vprašanje avtorja je bilo, kako se je lahko zgodil vzpon do ene najbolj ekskluzivnih, butičnih destinacij v Sloveniji, kjer se strežejo lokalna vina z najvišjimi priznanji na svetu, iz nekdaj ene najrevnejših regij v prejšnji državi, ko so bila Brda celo v igri Monopoli najcenejši možen nakup.

Ameriški avtor Noah Charney

Ameriški avtor Noah Charney

Robert Valenti

Knjiga, ki je izšla v angleškem jeziku pri ugledni ameriški založbi Rowman & Littlefield iz Washingtona, prinaša osebno, humorno in zelo angažirano potopisno pripoved o malo znanem svetu slovenskih vin, ki bo navdušila pustolovske popotnike in ljubitelje vina po vsem svetu. V njej spremljamo zgodbo o zlatem vinu, tekočem zlatu, kot rebulo poimenuje Noah Charney, ki je svojo strast in zanimanje do briške kraljice s pridihom humorja in edinstvenim slogom pisanja prenesel na papir. 

Glavni junak te zgodbe so najprej rebula, potem njen terroir z opoko, briški vinarji, vabljiva vinorodna regija Brda – Collio v vsej svoji lepoti ter kot junak začetka razvoja regije Zvonimir Simčič, dolgoletni vodja zadružne kleti v Brdih, ki je zaradi svojih prizadevanj za ohranitev sorte rebula in dvig kakovosti vina iz nje dobil vzdevek oče rebule. "Rebula je bila povsem jasna izbira, da predstavim slovensko vino. Ko sem izbral rebulo, sem za lokacijo zgodbe izbral Brda, ker sem tu našel protagonista zgodbe. Ljudje lažje sledimo živim osebam kot teorijam, idejam ali neživim stvarem. To osebo sem našel v Zvonimirju Simčiču. Bil je idealen protagonist za študij vina v Sloveniji, takratni Jugoslaviji in Brdih," je uvodoma povedal avtor.

V kleteh nekoč delal tudi župan Brd Franc Mužič

Da je knjiga zaživela pred ljubljanskim občinstvom je naprej poskrbel Franc Mužič, župan Brd, ki občino vodi že 30 let, a malokdo ve, da je svojo kariero začel prav v Kleti Brda: "Bil sem mlad mulc, ko sem začel delati v kleti, ki jo je takrat vodil Zvonimir Simčič," se je z nasmehom spomnil župan.

Župan Brd Franc Mužič

Župan Brd Franc Mužič

Robert Valenti

Povedal je, da je bila izgradnja zadružne vinske kleti v Brdih, ki se je začela v 40. letih prejšnjega stoletja ob vztrajnem prizadevanju Zvonimirja Simčiča, resnično ključ za razvoj in uspeh regije. S slikovitimi spomini o gradnji na roke, brez strojev, je pričaral duh časa. "25 let sem delal v kleti kot šef mehanične delavnice in transporta, takrat smo na mesec prodajali povprečno 70-80 vagonov vina, eno leto v mesecu decembru celo 104 vagone, to še dobro vem. Takrat so Brda resnično zaživela. Brici s trdim delom, garanjem in ustvarjanjem so bili prvi protagonisti prepoznavnosti naše regije. Kasneje je sredi 90. let prejšnjega stoletja nastala občina, ki je to pot uspešno nadaljevala, ampak prepoznavnost Brd se je začela z ustvarjalnostjo Bricev," je poudaril župan Mužič. 

Dr. Janez Bogataj

Dr. Janez Bogataj

Robert Valenti

Dr. Janez Bogataj je ob čestitki avtorju za odlično delo s knjigo o zlatem vinu uvodoma poudaril: "Ni pogosto v Sloveniji, da imamo knjigo o enem vinu. Edino vino pri nas, ki ima monografije, je cviček, ki jih ima kar tri ali štiri. Da bi imelo eno vino takšno monografijo, tega v Sloveniji še ni. Upam, da bo prevedena tudi v slovenščino." Kot drugo posebnost knjige o zlatem vinu je poudaril metodo: "Takšen način pisanja o vinu je novost v slovenskem prostoru. Prehitro se ustavimo s sommelierskimi opisi, tu pa gre za preplet sodobnosti in zgodovinskega razvoja."

Knjiga Gold Wine je na voljo v spletni knjigarni Amazon, v Sloveniji jo lahko kupite tudi pri briških vinarjih in v vinotekah Koželj Wines, izberete pa jo lahko celo v darilni embalaži skupaj z izbrano najljubšo steklenico rebule.

Fotografije: Robert Valenti
Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!