10. 12. 2021, 10:55 | Vir: STA

Letošnjo Nobelovo nagrado za mir dobila novinarja Maria Ressa in Dmitrij Muratov

profimedia
Letošnjo Nobelovo nagrado za mir dobila novinarja Maria Ressa in Dmitrij Muratov (foto: profimedia)

Na slovesnosti v norveški prestolnici Oslo so danes podelili letošnjo Nobelovo nagrado za mir, ki sta jo prejela filipinska novinarka Maria Ressa in ruski novinar Dmitrij Muratov. Ob sprejemu nagrade sta pozvala ves svet, naj bolje varuje novinarje in se skupaj bori za svobodo medijev.

Nagrajenca sta obenem spomnila na številne kolege, ki jih preganjajo, so zaprti ali so jih celo umorili zaradi njihovega dela. Novinarji imajo jasno misijo in to je ločevati med dejstvi in izmišljotinami, je poudaril Muratov.

"Smo predpogoj za napredek. Smo protistrup za tiranijo," je dodal.

Z minuto molka se je poklonil tudi ubitim novinarjem, med drugim je ob tem prebral imena ubitih novinarjev, ki so delali za časnik Nova Gazeta. "Želim si, da bi novinarji umirali stari," je še dejal.

Ressa pa je bila v svojem govoru ostra predvsem do spletnih velikanov, kot je na primer Facebook.

"Kar se dogaja na družbenih omrežjih, ne ostaja le na družbenih omrežjih. Spletno nasilje je nasilje v resničnem življenju," je poudarila.

Prepričana je, da so družbena omrežja tista, ki "so dovolila, da virus laži okuži vsakega od nas, ki nas ščuvajo eden proti drugemu, ki so iz nas potegnila strahove, jezo in sovraštvo ter postavila temelje za porast avtoritarnih voditeljev in diktatorjev po svetu".

Zavzela se je za širjenje dejstev. "Brez dejstev ne moremo imeti resnice. Brez resnice ne moremo imeti zaupanja. Brez zaupanja ne moremo imeti skupne realnosti, niti demokracije," je dodala.

Nobelovo nagrado za mir letos prejmeta soustanoviteljica filipinske preiskovalne strani Rappler Ressa in soustanovitelj ruskega neodvisnega časnika Novaja Gazeta Muratov. Izbrali so ju zaradi njunih prizadevanj pri varovanju svobode izražanja.

Predsednica norveškega Nobelovega odbora Berit Reiss-Andersen je spomnila, kako pomembno vlogo imata letošnja nagrajenca. "Maria Ressa in Dmitrij Muratov sta udeleženca vojne, v kateri so pisane besede orožje, v kateri je resnica njun cilj in vsako razkritje zlorabe moči njuna zmaga. Moramo jima stati ob strani in podpreti vsakega novinarja povsod na svetu, ki dela proti enakim ciljem. S tem varujemo svobodo izražanja in demokracijo ter damo možnost miru," je dejala.

Podobno je Reiss-Andersenova povedala že v četrtek, da nagrajenca predstavljata vse novinarje, ki se dnevno borijo za to, da lahko delijo informacije z družbo.

Na današnji slovesnosti so uradno podelili tudi lansko Nobelovo nagrado za mir. Nagrajenec je bil Svetovni program za hrano (WFP), danes pa je nagrado v roke sprejel njegov direktor David Beasley.

Nobelove nagrade za književnost, medicino, fiziko, kemijo in ekonomijo so letošnjim dobitnikom, ki prejmejo denarno nagrado v višini 10 milijonov švedskih kron (nekaj manj kot milijon evrov), podelili že v minulih dneh v njihovih domačih državah. Kljub temu bodo danes v Stockholmu pripravili slovesnost v njihovo čast.