Nov dokumentarni film o izginotju slavne ameriške pilotke Amelie Erhart

7. 7. 2017, 08:49 | Scena | Vir: STA

              Nov dokumentarni film o izginotju slavne ameriške pilotke Amelie Erhart (foto: profimedia) profimedia

Ena od še vedno ne docela pojasnjenih zgodb, ki v ZDA in drugod buri človeško domišljijo, je poleg umora ameriškega predsednika Johna Kennedyja in izginotja sindikalnega voditelja Jimmyja Hoffe tudi izginotje slavne ameriške pilotke Amelie Erhart leta 1937 nad Tihim oceanom. V novem dokumentarcu poskušajo potrditi eno od številnih teorij.

Dokumentarni film bo v nedeljo objavila televizija History channel, v njem pa bodo preiskovalci - med njimi nekdanji agenti FBI in drugih ameriških vladnih agencij - skušali gledalce prepričati, da so Erhartovo in njenega navigatorja Freda Noonana ujeli Japonci, ki sicer takrat še niso bili v vojni z ZDA.

Dokumentarni film je nastal na podlagi fotografije, ki jo je pred leti v nacionalnih arhivih odkril nekdanji agent finančnega ministrstva ZDA Les Kinney, ki se je v pokoju odločil, da bo skušal rešiti skrivnost izginotja prve ženske, ki je preletela Atlantski ocean. Podvig ji je uspel leta 1928, torej le leto dni po uspehu Charlesa Lindberga.

Erhartova je leta 1937 poskušala postati prva ženska, ki bi z letalom obkrožila svet. V začetku julija se je za njenim letalom Lockheed Model 10 Electra izgubila sled okrog otoka Howland sredi Tihega oceana. Po izginotju so začele teorije zarote rasti kot gobe po dežju, prevladalo pa je mnenje, da se je letalo pač zrušilo v ocean in potopilo skupaj s pilotko in navigatorjem.

Ena od teorij, poleg tistih o ugrabitvi vesoljcev in potovanju skozi čas, je bila ta, da sta sicer uspela pristati nekje na Saipanu, kjer naj bi ju zajela japonska vojska in sčasoma usmrtila. Ta teorija ne ponudi nobene pametne razlage, zakaj bi Japonci to storili. Znotraj te teorije je tudi ta, da naj bi Erhartova zasilno pristala na nekem atolu v Maršalovem otočju, kjer so jo pobrali Japonci in odpeljali na Saipan.

Fotografija, ki jo je odkril Kinney, med drugim prikazuje osebo s telesno figuro visoke in suhe Erhartove in pričesko, podobno njeni. Prikazuje tudi osebo, ki je zelo podobna Noonanu, ter japonsko trgovsko ladjo z letalom Erhartove na krovu. Dokumentarec razlaga, da je ta trgovska ladja prepeljala oba na Saipan. Odgovora na vprašanje, kaj je bilo potem, pa ne daje.

"Japonska" teorija je doslej slonela na izjavah nekaterih prič, na primer na Saipanu, kjer so menda videli usmrtitev, in na atolu Mili, kjer je nekdanji pomočnik direktorja FBI Shawn Henry govoril z osebo, katere oče je trdil, da je videl Erhartovo in še živečo osebo, ki jo je videla v živo, preden so jo vkrcali na japonsko ladjo. Brez fotografije, ki naj bi bila pristna, čeprav nihče ne more z gotovostjo potrditi, kdo je na njej, dokumentarca ne bi bilo.

Amelia Mary Earhart se je rodila julija 1897. Poleg preleta Atlantika je dosegla še številne druge letalske rekorde in si prislužila najvišje odlikovanje ameriških zračnih sil. Slovela je tudi po boju za enakopravnost spolov. Na pot čez Atlantik se je z letalom vrste fokker odpravila 17. junija 1928 iz Nove Fundlandije v Kanadi in priletela v Veliko Britanijo 20 ur in 40 minut kasneje. Z njo sta sicer formalno kot potnika, ki sta pisala dnevnik poti, šla še pilota Wilmer Stultz in Louis Gordon.