30. 5. 2020, 15:44 | Vir: STA

Nova tožba proti Harveyju Weinsteinu v New Yorku

Profimedia
Nova tožba proti Harveyju Weinsteinu v New Yorku (foto: Profimedia)

Zaenkrat še neimenovana 43-letna ženska iz Tennesseeja je v petek skupaj s še štirimi drugimi v New Yorku vložila tožbo proti nekdanjemu slavnemu filmskemu producentu Harveyju Weinsteinu zaradi posilstva. Weinstein je že v zaporu zaradi prisilnega spolnega odnosa in posilstva, za kar mu bodo kmalu sodili tudi v Los Angelesu.

Neimenovana ženska v tožbi trdi, da jo je Weinstein kot nadobudno filmsko igralko posilil v hotelski sobi v New Yorku, ko je bila stara 17 let. V sobi, kamor je leta 1994 prišla na pogovor o filmski karieri, jo je pričakal skoraj gol Weinstein, jo prisilil, da se sleče, zahteval oralni seks, nato pa jo je posilil. Nato ji je zaplenil osebni dokument in ji zabičal, da iz njene kariere ne bo nič, če se bo komu pritožila. Prav tako naj bi grozil z nasiljem njej in njeni družini.

Weinstein že prestaja 23-letno zaporno kazen, na katero je bil obsojen na sodišču v New Yorku. Njegovi odvetniki so se že odzvali, da Weinstein zanika obtožbe iz nove tožbe. Izpostavljajo, da bi te obtožbe morale že zastarati. Ženska iz Tennesseeja sicer lahko toži po newyorškem zakonu, ker je bila v času posilstva mladoletna, zaradi česar zadeva ne zastara.

Druga ženska v isti tožbi trdi, da jo je spolno napadel, ko je bila stara 16 let. Tožila ga je že decembra, ker ni hotela sprejeti dela od 25 milijonov dolarjev vredne poravnave, ki jo je ponudilo nekdanje Weinsteinovo podjetje v stečaju. Vsota, ki bi jo dobila, se ji zdi premajhna.

Še ena tožnica, ki je danes stara 70 let in živi v Ekvadorju, trdi, da jo je na filmskem festivalu v Cannesu leta 1984 grabil za mednožje in prsi ter ji porinil jezik v usta. Potem ji je povedal, naj tega ne govori okrog, sicer ne bo več dobila nobene vloge. Pri tožbi sodelujeta še 38-letnica, ki živi v New Yorku in trdi, da jo je producent posilil leta 2008, ter 35-letnica, ki živi na Madžarskem in je morala Weinsteina oralno spolno zadovoljiti.

Poleg Weinsteina so pri tem tožene stranke tudi njegov brat, podjetje Miramax in Disney, ki je bil nekoč lastnik Miramaxa, ter še deset korporacij, ki naj bi dolga leta vedele, kaj Weinstein dela z ženskami, vendar ni nihče ukrepal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.