20. 12. 2018, 12:36 | Vir: STA

Novinar nemškega Spiegla priznal, da si je več let izmišljeval zgodbe, in dal odpoved

profimedia

Nemški tednik Der Spiegel je razkril, da si je eden od njegovih nekdanjih novinarjev več let izmišljeval zgodbe. 33-letni Claas Relotius, ki je prejel več novinarskih nagrad, je dejanja priznal in dal odpoved.

Novinar si je izmislil zgodbe in glavne osebe v najmanj 14 od 60 člankov, ki so bili objavljeni v tiskani in spletni izdaji časnika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Goljufanje je prišlo na dan, ko je eden od njegovih kolegov, s katerim sta poročala z ameriško-mehiške meje, podvomil v resničnost nekaterih podrobnosti Relotiusovega poročanja. Kolega je poiskal dva človeka, ki ju je 33-letnik navajal v prispevku, in ugotovil, da v resnici sploh ni govoril z njima.

Za izmišljeni sta se med drugim izkazali še zgodbi o jemenskem zaporniku v zaporu v Guantanamu in zvezdniku ameriškega nogometa Colinu Kaepernicku.

Spiegel je v današnjem članku zapisal, da jih je razkritje šokiralo. Opravičili so se tudi bralcem in tistim, ki so bili morda predmet teh izmišljenih zgodb. Ta dogodek so označili za "najnižjo točko v 70-letni zgodovini časnika", ki ima sedež v Hamburgu. Ustanovili so tudi komisijo, ki bo pregledala vse prispevke novinarja za tednik.

Relotius je dejanja priznal in dal odpoved. Za tednik je pisal sedem let, v tem času pa je prejel številne novinarske nagrade. Med drugim je bil ta mesec imenovan za najboljšega nemškega novinarja. Pred tem je sicer pisal še za več drugih nemških časnikov, kot sta Die Welt in nedeljska izdaja Franfurter Allgemeine Zeitunga.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.