Maja Fister | 16. 12. 2019, 06:00

Novo leto: to so najbolj priljubljene evropske destinacije za skok v 2020

Infozagreb.hr/D. Rostuhar

"Kje boš pa za novo leto?" je eno tistih vprašanj, ki jih decembra slišimo z vseh strani. Za tiste, ki si letos v novo leto želite skočiti blizu, a vseeno čez mejo, smo zbrali nekaj idej, kje bodo praznovanja najglasnejša.

Skok iz starega v novo leto je za nekatere le še en običajen dan, ki ga najraje preživijo doma, sami ali v krogu družine in prijateljev, drugi pa si ga raje popestrijo z glasnimi praznovanji med množico ljudi, v domačem kraju ali čez mejo. Tokrat smo zbrali nekaj lahko dostopnih mest po Evropi, ki slovijo po bučnih silvestrovanjih, kjer vsak najde nekaj za svoj okus, poleg tega pa so dovolj blizu za izlet z avtomobilom, javnim prevozom ali organiziranimi silvestrskimi ponudbami. 

Beograd med Slovenci tudi letos zelo priljubljen 

Beograd je med Slovenci nadvse priljubljena novoletna destinacija. Kar nas sploh ne čudi, saj slovi po pestrem nočnem življenju in odlični balkanski kuhinji, od "roštilja" do sarm, čvarcev – ocvirkov in kajmaka. Kaj poleg domače rakije, splavov in čevapčičev Beograd dela tako poseben? 

Pixabay

Splavi so sicer prvo, kar Slovencem pride na misel ob omembi zabave v belem mestu. A če vam trubači in narodna glasbe ne dišijo preveč, ne mislite, da je to vse, kar Beograd ponuja. Na drugi strani splavov, prek reke, najdete nekdanjo industrijsko četrt Savamala. Tu stojijo številni klubi z urbano sceno od elektronike, hip-hopa, trapa, rapa, drum and bassa, rocka, popa in žive glasbe. Za silvestrovo se bo veliko dogajalo tudi na glavnih trgih. Na odru pred Narodno skupščino bo v 2020 na primer odpela in odštevala Lepa Brena.

Ljubitelji nakupovanja boste na svoj račun prišli na Knez Mihajlovi ulici, glavni coni za pešce. Od tod se sprehodite do Kalemegdana in trdnjave, ki piše zgodbo bitk in razvoja mesta. S Kalemegdana se vam bo odprl lep pogled na mesto, kjer se srečata Sava in Donava. Obiska vreden je tudi mogočen hram svetega Save, ki velja za enega največjih pravoslavnih hramov na svetu. Ne pozabite še na Hišo cvetja in Titovo grobnico ter muzej Nikole Tesle. 

Pixabay

Za praznovanje v sproščenem duhu in ob dobri hrani je obvezen tudi obisk Skadarlije. Okoli 400 metrov dolga ulica s starimi tlakovci in fasadami skriva kup gostiln z dušo in zgodovino, ki tu stojijo tudi po 150 let. V najbolj slavnih lokalih kot so Tri šešira, Dva jelena, Zlatni bokal, Dva bela goluba, Velika Skadarlija in Ima dana so se že zabavali celo kraljica Elizabeta, George Bush, Margaret Thatcher in Tina Turner … 

Mimogrede, če vas bo v Beograd zaneslo malo kasneje – 13. januarja, torej na pravoslavno novo leto, zna biti v srbski prestolnici še bolj veselo. 

Novi Sad poleg Exita živahen tudi na silvestrovo 

Prav tako v Srbiji leži še ena priljubljena destinacija med Slovenci. Novi Sad je mesto mladih, kjer stoji druga največja srbska univerza, zato ni čudno, da zabavi ni konca. Mesto, ki sicer slovi po poletnem festivalu Exit, je glasno tudi za novo leto.

Pixabay

Čez dan si oglejte znamenitosti kot so Petrovaradinska trdnjava, ki se mogočno dviga na griču nad Donavo in je ena največjih kulturnih znamenitosti Vojvodine. Oglejte si še Trg svobode, Donavski park, Futoški park, Saborno cerkev in sinagogo, poiščite še ulico Laze Telečkog, kjer stojijo lokali, klubi in žubori od življenja. Preden začnete s silvestrovanjem in preizkušanjem lokalnega žganja, ne pozabite želodca obložiti s tradicionalno srbsko večerjo. 

Vedno očarljiva in zabavna Praga 

Praga velja za eno tistih mest, od koder se vsakdo vrne s pozitivnimi vtisi. Staro mestno jedro češke prestolnice raziščite na Starem mestnem trgu in Vaclovem trgu, pokukajte na astronomsko uro, se sprehodite čez Židovsko četrt in slikovit Karlov most čez reko Vltavo.

Unsplash

Na drugi strani najdete veličastne Hradčane, enega najlepših gradov na svetu, pa kraljevo palačo, Zlato ulico, Plečnikovo dvorišče in imenitne skulpture češkega umetnika Davida Černýja. Sprehodite se še mimo plesoče stavbe, ikonične nenavadne stavbe s plesočimi stenami, pa mimo Lennonovega zidu, zavijte v muzej komunizma ali nuklearnih bunkerjev, pa v muzej mučilnih instrumentov ali seks pripomočkov, celo v muzej stranišč!

Praga ne bi bila Praga brez degustacije njihovega "tekočega rumenega zlata". Česa? Piva, seveda! Vesele urice tam trajajo kar ves dan, na silvestrovo pa so praznovanja še glasnejša in še bolj vesela. 

V Berlin, mesto, kjer si, kdor pač si 

Berlin je mešanica kultur, slogov in prepričanj, kjer vsak najde prostor zase. Njegovih največjih znamenitosti verjetno ni treba posebej naštevati, saj imajo vse zgodovinsko moč. Brandenburška vrata so eden od prepoznavnih simbolov nekdanje prestolnice imperija. Blizu njih najdete tudi Spomenik umorjenih Judov. Ta labirint z jasno mrežo betonskih pravokotnikov je svojevrstna arhitekturna izkušnja, ki na grozote nacističnega režima Berlinčane in njegove obiskovalce opominja od leta 2005.

Unsplash

Ogleda vreden je tudi East Side gallery, dobro ohranjen ostanek berlinskega zidu, ki ga krasijo pomenljivi grafiti, pa Checkpoint Charlie, nekdanja kontrolna točka med nekoč razdeljenim vzhodnim in zahodnim Berlinom. Ne spreglejte Alexanderplatza, družabnega središča, ki slovi po nakupovalnih kotičkih pa tudi televizijskem stolpu, še enem od simbolov mesta. 

Unsplash

Če imate radi kulturo in umetnost – pa tudi če vam nista najbližje – priporočamo obisk Muzejskega otoka, kjer stoji nekaj mogočnih zgradb, ki hranijo še mogočnejše zbirke. Priporočam tudi obisk parlamenta Reichstag in njegove steklene kupole (vstop je brezplačen, a se morate vnaprej prijaviti) 

Kje je v Berlinu zabava? Povsod! Na primer na dolgi ulici 17. junija med Brandenburškimi vrati in Viktorijinim stebrom, pa v kakšnem od tisočih klubov berlinske podzemne in nadzemne scene. In ne, Berlinski klubi ni samo Berghain. Od Kreuzberga, Friedrichshaina in Mitteja, LGBTQ prijaznih okolišev, kotičkov, kjer ena zabava traja 72 ur in še in še. 

Bratislava za ljubitelje golaža in piva 

Glavno mesto Slovaške, s katero marsikateri tujci tako radi zamenjajo Slovenijo, ima z nami skupno to, da je tudi njihova prestolnica precej majhna. Vsaj njeno staro središče. Po glavnih mestnih znamenitostih se lahko kar sprehodite. Ozke in tlakovane uličice so polne restavracij, lokalov in trgovinic, vsekakor pa si privoščite dobro lokalno pivo in odličen golaž s kruhovimi cmoki.

Pixabay

Pozdravite tudi bakreni mestni maskoti, Lepega Nacija in Čumila. Sprehodite se tudi do bratislavskega gradu, belega simbola mesta z lepim razgledom in vrtovi. Nekoč je bil celo rezidenca Marije Terezije. 

Pixabay

Imeniten razgled boste našli tudi na razgledni točki UFO. Gre za vesoljskemu plovilu podobno restavracijo s panoramsko točko na vrhu mostu čez Donavo. Če so vam všeč gradovi, priporočamo tudi izlet do kakšnih 10 kilometrov oddaljenega Devina, grajskih ruševin s čudovitim razgledom na pokrajino. Bratislava je kljub butičnosti v resnici znana tudi po divjih zabavah in prav nič drugače ni na silvestrovo.

Silvester v Gradcu s svetlobno predstavo 

Na graškem glavnem trgu bodo tudi letos v šov združili vodo, ogenj, laser in svetlobo ter ustvarili veličastno predstavo pred kuliso graške mestne hiše. Skok v novo leto bodo ovekovečile videoprojekcije na vodnem platnu, že čez dan pa se lahko udeležite kakšnega od vodenih silvestrskih, klasičnih ali kulinaričnih, sprehodov po mestu in se tako lepo poslovite od starega leta.

Budimpešta z razgledom z Donave

Tudi Budimpešta ima razvito nočno življenje, kamor Slovence rado odnese za skok v novo leto. Priporočamo panoramski izlet po Donavi z ladjico, mimo Margaretinega otoka, parlamenta in ribiške trdnjave, pa grajskega griča in veličastne citadele. Če to združite še z večerjo in zabavo na vodi, toliko bolje.

Pixabay

Ne spreglejte tudi pomembnejših mostov – od Elizabetinega do verižnega mostu Szecheny, ki velja za simbol Budimpešte. Na kopnem greste lahko še do najbolj priljubljenega sprehajališča v Budimpešti, ulice Vacy, pa do Trga Herojev, dvorca Vajdahunyad v mestnem parku in se seveda povzpnete še na grajski grič do Matjaževe cerkve. Od tod boste mesto ujeli še z druge perspektive.

Advent in novo leto v Zagrebu z zgodbo o Hrestaču 

Zagreb je bil že trikrat zapored okronan za mesto z najboljšim božičnim sejmom v Evropi. In če se o njegovi imenitnosti hodijo prepričat ljudje z vsega sveta, bi bilo skoraj smešno, da ga ne obiščemo tudi njegovi sosedje. Zagreb je torej imenitna ideja za izlet skozi ves december, ko ga krasi adventni sejem, ki ima letos rdečo nit božične zgodbe o Hrestaču. V praznični duh so odeti tudi Gornji in Doljni grad (lahko greste peš ali z vzpenjačo) in čarobno okrašeni trg Bana Jelačiča. Po glavnih trgih se proti večeru odvijajo številni nastopi in koncerti na prostem, pestro dogajanje pa je tudi v lokalih in klubih.

Infozagreb.hr/D. Rostuhar

Novo leto v Sarajevu, ki diši po kavi, sladkih pregrehah in tobaku 

Mesto s težko preteklostjo je danes ena priljubljenih balkanskih prestolnic tudi za turiste. Tu boste pili pravo kavo, dobro rakijo in preizkušali prave balkanske specialitete od čevapčičev, balklav do burekov in pit … Pot med starinskimi bazarji, kjer si lahko kupite pravo džezvo za kuhanje kave, vas bo vodila do kafan, kjer vas bo prevzel vonj po tobaku in vodni pipi, sprehodite se po slavni Baščaršiji pa do Principovega mostu. In ko pade mrak, bo mesto na silvestrovo zaživelo še bolj intenzivno kot čez dan.

Kjerkoli že boste skočili v 2020, naj vam bo toplo - v noge in srce! 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.