5. 5. 2020, 07:35 | Vir: STA

Novomeška skupina Dan D posnela skladbo v 8D tehniki

Nebojša Tejić/STA

Novomeška skupina Dan D, ki velja za svojevrsten fenomen slovenske rock glasbe, je med prvimi v Sloveniji posnela skladbo v 8D tehniki. S takšno zvočno obdelavo imajo poslušalci občutek, da glasbo slišijo v prostoru okoli sebe, najbolj pa lahko to izkusijo s slušalkami, so zapisali v zasedbi. Novo zvočno podobo je dobila pesem Ne naredi mi tega.

Skladbo je v 8D tehniki obdelal Robi Bulešić iz Beartracks Recording Studia, ki je bil tudi eden od producentov albuma Knjiga pohval in pritožb. S takšno inovativno zvočno obdelavo se ustvarja iluzija glasbe v prostoru, so zapisali v skupini.

To sestavljajo pevec in kitarist Tokac, bobnar Obra, ritem kitarist Marko Turk - Tučo, klaviaturist Boštjan Grubar in bas kitarist Nikola Sekulović. Pri pričujoči skladbi jih je na klavirju spremljala Emanuela Montanič.

Kot so spomnili v skupini, so skladbo iz albuma Knjiga pritožb in pohval (2019) posneli z režiserjem Aljošo Juhartom "v nekem drugem času, ko smo se še lahko vonjali, čutili in gledali v oči". Pesem so pospremili še z videospotom, v katerem plešejo plesalci skupnosti KUD Tango.si pod vodstvom igralke in plesalke Maje Sever.

Pesem Ne Naredi Mi Tega "se očitno poigrava z lastno mislijo". "Kaj je prav? Česa si ne smem privoščiti? Hkrati besedilo drži poslušalčeve misli. Naj ostanejo do konca takšne kot so. Identične in edinstvene. Dramatičen uvod klavirja v skladbo nemudoma zbudi pozornost na Tokačev vokal, kjer nam v odlični odsotnosti prenasičenosti ostalih inštrumentov postreže z vprašanjem o lastnem jazu," so o skladbi ob izidu albuma Knjiga pohval in pritožb zapisali na portalu 815.SI.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.