19. 3. 2021, 12:10

Nuni s Korčule potem, ko sta spoznali, da sta lezbijki: "V cerkev greva, ko veva, da tam ni nikogar!"

profimedia

Marita in Fani prihajata iz dveh majhnih mest. Ena je iz Slavonije, druga s Korčule. Našli sta se v samostanu, kjer sta se štiri leta videvali enkrat letno. Zdaj pa sta, SKUPAJ, zapustili samostan.

Nun of your business je dokumentarec Ivane Marinić Kragić, ki izpričuje neverjetno ljubezensko zgodbo Marite in Fani. Obe sta bili mladi nuni, ki sta iz majhnih mest prebegnili v samostan.

Za RTL Direkt sta povedali, da so ju na Korčuli lepo sprejeli in da zdaj tam živita brez strahu.

"Najpomembnejša nama je podpora ljudi, ki jih imava radi. Ustvarjeni smo takšni, kakršni smo, in morali bi prisluhniti sebi," sta sporočili.

V štirih letih bivanja v samostanu sta se videli zgolj enkrat letno, Marita pa je bila tista, ki je samostan zapustila prva.

"Fani sem imela za prijateljico. Pa sem se ji zaupala. Malo se je vse skupaj treslo, dokler me ni stresla," je rekla.

Dokumentarec prikazuje tudi življenje v samostanu. Fani in Marita v njem razložita, kako življenje tam ni tako strogo, kot ljudje mislijo, vsekakor pa red in disciplina morata biti.

"Človek mora imeti ritem, marsičesa se naučiš. Samostani so polni zelo sposobnih žensk," sta sporočili, potem pa dodali, da vse pač ni bilo idealno in da je prihajalo tudi do zlorab.

"Tako kot povsod drugje - v družini, na delovnem mestu. V tistih trenutkih se človek morda tega ne zaveda, danes, ko na stvari gledam z distance, pa mi je marsikaj bolj jasno. Skupnost se je sicer postavila meni v bran, ko sem bila zlorabljena."

Danes sta tako Marita kot Fani aktivistki. Tudi v cerkev še kdaj gresta, a le, ko je ta prazna. Pa poroka v cerkvi?

"Vera je eno, cerkev pa nekaj čisto drugega. Ni vse ravno črno-belo," še sporočata.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.