Vid Legradić | 24. 5. 2021, 09:23

O majski super luni (in kako je tista iz leta 1912 potopila Titanik)

profimedia
O majski super luni (in kako je tista iz leta 1912 potopila Titanik) (foto: profimedia)

26. maja 2021 bo nočno nebo razsvetlila super luna, že druga (in zadnja letos).

Razlog, zakaj imamo super lune se skriva v mesečevi orbiti. Luna namreč kroži okrog Zemlje v nepravem krogu oziroma elipsi. Vsake toliko časa svojo polno podobo pokaže prav na točki, ko je najbližje našemu planetu. Takrat je od nas oddaljena približno 363 tisoč kilometrov. Letošnja majska super luna bo nekoliko drugačna še zato, ker se bo poravnala v ravno linijo z zemljo in soncem. To se bo odrazilo v rdeče obarvanem luninem mrku, ki pa iz Slovenije tokrat ne bo viden. Kljub temu bodo takšni in drugačni vplivi energij močni po vsem svetu. Vsaj tako meni marsikdo.

Zanimivost o povezavi Titanika in super lune

Brodolom ladje Titanik se je zgodil 14. aprila 1912. Natanko tri mesece po mrku super lune, prav takšnemu, ki se bo zgodil 26. maja letos. Teorija razlaga, da je kombinacija super lune in luninega mrka težnostno vplivala na bibavico (plimovanje morja) do take mere, da je začel ledeni pokrov arktičnega morja pokati. Nastalo je veliko ledenih gora. V najnesrečnejšo od njih je zadel Titanik.

Astrologija

Super luna ima seveda posebno mesto tudi v astrologiji.

Sam izraz 'supermoon' si je leta 1979 izmislil ameriški astrolog Richard Nolle. Navdih za poimenovanje naj bi dobil v imenu filma Superman, ki se je premierno predvajal leto prej. Če ste rojeni v astrološkem znamenju, ki je enako zodiakalnemu znamenju, v katerem je polna luna, bo le-ta okrepila vaše lastnosti.

Naša majska super luna bo v znamenju Škorpijona in Strelca.

Znanost in super luna

O super luni kroži veliko mitov, ki jih znanost lahko razloži. Ljudje velikokrat jamrajo o slabem spancu. Razlaga za to težavo se skriva v večji svetlosti lune. Med super luno je njena svetlost za 15 odstotkov močnejša od običajne. Super luna je 'super', ker je večja od običajne. Predvsem ko vzhaja, deluje mnogo večja. Znanost pravi, da v resnici vzhajajoča polna mesečeva krogla ni nič večja kot takrat, ko je visoko na nebu. Optično deluje večja le zato, ker jo med njenim vzhodom vidimo skupaj z drevesi, gorami in okoliško pokrajino. Je pa res, da ker je super luna bližje, je njena krogla malenkost večja od običajne. Toda komaj zaznavnih 7 odstotkov. Kot ob vsaki polni luni so tudi med super luno ljudje bolj razdražljivi. Več je kriminala, prepirov in prometnih nesreč. Na ta fenomen znanost nima enotnega odgovora, obstaja pa velika verjetnost, da se z nami igra lunina težnost.

Moč super lune

Dejstvo je, da luna s svojo težnostjo dejansko vpliva na mnogo naravnih procesov na Zemlji. Njena moč med drugim zavira vrtenje Zemlje, kar podaljšuje dan za 2,3 milisekunde na stoletje. Ne le morje, tudi vremenski vzorci so v svoji sestavljanki spremenljivk soodvisni od lune. Ste kdaj opazili opazno izboljšanje vremena po polni luni? Po super luni? Tokrat bodite pozorni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.