19. 9. 2020, 09:26

O slikanici Tomi in Maša, novih dogodivščinah zmaja Zoga in Vesoljčkih bratov Predin

profimedia

Police slovenskih knjigarn za najmlajše so te dni bogatejše za kar tri nove slikanice.

V slovenskem prevodu sta izšli slikanici Tomi in Maša francosko-poljske avtorice Elzbiete ter Zog avtorskega tandema Julie Donaldson in Axela Schefflerja, luč sveta pa je ugledalo tudi novo avtorsko delo Andreja in Roka Predina Vesoljčki.

Vesoljčki

Andrej in Rok Predin sta sinova znanega glasbenika Zorana Predina, a sta se iz očetove sence že dolgo tega izvila vsak s svojim lastnim talentom.

Andrej Predin je kot pisatelj, publicist in urednik dobro vešč peresa, Rok Predin pa kot slikar in pesnik takšnih in drugačnih čopičev. Medtem ko je Andrej Predin javnost prvič opozoril nase že s svojim prvencem Na zeleno vejo, saj so jo zaradi vulgarnega jezika najprej označili kot neprimerno za osnovnošolce, nato pa so jo ti brali v okviru Cankarjevega priznanja na tekmovanju slovenščine, je Rok Predin svoj preboj doživel, ko za Rolling Stonse ustvaril videospot. Danes Rok ustvarja animacije pri priznani animacijski hiši Trunk Animation, katere naročniki so tudi tako znana imena kot Elton John, Take That in britanska kraljica.

Brata Predin pa s svojima talentoma soustvarjata tudi skupaj.

Med drugim sta pred leti že sodelovala pri ustvarjanju otroške slikanice Čebula Grdula, prav te dni pa izdala prikupno novo knjigo za najmlajše Vesoljčki.

emka.si
Slikanica Vesoljčki Andreja in Roka Predina pripoveduje o družini vesoljčkov, ki se po tednu dni počitnic v zvezdnem kopališču vrača domov na svoj planet, a se jim na poti pokvari vozilo.

’Potovanja z enega konca galaksije na drugega so navadno sila zabavna, tokrat pa je drugače. Na pol poti do doma jih je zadela nesreča: njihova vesoljska ladja se je pokvarila. Očka in mamica sta se več dni trudila popraviti plovilo, mali Blač pa se ni zavedal, da so v veliki nevarnosti. Starše je videval le pri večerji, pa še takrat sta bila utrujena in molčeča.’

Sinko Blač in robotek Blip sta se v svoji blaženi nevednosti neizmerno dolgočasila, dokler Blaču ni dovolj igranja z igračami in tičanja v sobi …

Andrej Predin, ki je zgodbo ubesedil, mlade bralce popelje v nadvse razburljivo pustolovščino. Ali kot je povedal njen avtor: »Prav takšno zgodbo bi si želel brati, ko sem bil jaz njihovih let.«

Knjigo pestrijo slikovno močne ilustracije brate Roka, ki si barvito življenje vesoljčkov s planeta Blabla ni ustrašil postaviti na črno ozadje (takšno je pač vesolje, do neke mere pa tudi zasnova zgodbe), zaradi česar so barve vesoljskega plovila le še bolj zaživele.

Tomi in Maša
Slikanica Tomi in Maša, ki je leta 1996 prvič izšla pri založbi Epta, je pri Mladinski knjigi izšla na predlog pesnice in pisateljice Lojzke Špacapan. Ganljivo knjigo, ki govori o vojni, je prevedel Ivan Minatti, Lojzke Špacapan jo je priredila.

’Tomi in Maša sta se vsak dan igrala skupaj. Zdaj na tej strani potoka pri Tomiju, zdaj na oni pri Maši. »Ko bom velik, se bom poročil z Mašo,« je govoril Tomi. Podobno je pravila tudi Maša: »Ko bom velika, bo Tomi moj mož.«’

Igrivo in ljubezni polno vzdušje pa pokvari …

emka.si

Po besedah Irene Matko Lukan gre pri knjigi Tomi in Maša za slikanico, ob kateri se lahko pogovarjamo o tem, kako se razmejujemo in kako lahko sobivamo.

Zog

’V davnini je Zmajevka šlo vodila

in zmajčke različnih veščin je učila.

Največji bil Zog je in najbolj zagnan,

da zvezdo prislužil si, vajam predan.’

Nova slikanica avtorskega tandema Julie Donaldson in Axela Schefflerja v prevodu Nine Dekleva prinaša zgodbo mladega zmaja Zoga, ki bi zelo rad naredil dober vtis na učiteljico in si prislužil zlato zvezdico, a se mu vsakokrat pripeti nesreča. Na pomoč mu priskoči princesa, ki pa je bolj raziskovalka kot pa prava princesa.
emka.si

In kakšne stvari se učili v šoli velike Zmajevke? Zmajčki se učijo leteti, rjoveti in bruhati ogenj, da bi v četrtem razredu dobili nalogo, da ugrabijo vsak svojo kraljično, v petem pa se urili za boj z vitezi.

’Za zmajčke prvošolčke letenje je napr.

»Gor!« je rekla Zmajevka, »v nebo, kar brez zavor!«

… pa je vzletel še Zog in pričel vaditi.

Letel je prost, vesel, lebdel, jadral, sukal se,

v drevo zaletel.'

Po priljubljeni slikanici Julie Donaldson in Axela Schefflerja so pri BBC-ju posneli še družinski animirani film, ki je kot DVD dodan tudi novi slikanici. Za sinhronizacijo risanke so poskrbeli pri Otroškem in mladinskem programu RTV Slovenija.

Da gre za resnično vizualno poslastico pa se lahko prepričate že ob ogledu naslednjega odlomka iz risanke. Tole je le eden od trenutkov, ko se zmajček Zog uči leteti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.