11. 12. 2021, 08:55 | Vir: STA

Ob mednarodnem dnevu gora premislek o trajnostnem planinskem turizmu

profimedia

Mednarodni dan gora, ki ga obeležujemo danes, je letos posvečen trajnostnemu planinskemu turizmu. Podpredsednik planinske zveze Martin Šolar je v poslanici opozoril, da v naravo, hribe in gore zahaja vse več ljudi. Ob tem pa se postavljata vprašanji, ali so gore pripravljene na tako obleganje, pa tudi, če so na gore pripravljeni obiskovalci.

Generalna skupščina Združenih narodov je pred osemnajstimi leti 11. december razglasila za mednarodni dan gora in vse od takrat ga obeležujejo po vsem svetu. Planinska zveza Slovenije vsako leto pripravi poslanico ob tem dnevu, na temo trajnostnega planinskega turizma jo je letos pripravil Šolar.

V poslanici se je vprašal, ali so gore le surov, a nadvse privlačen del našega planeta ali pa so del gorskega sveta, katerega pomen je mnogoter. Pri tem je opomnil, da gorski svet pokriva 22 odstotkov vse kopne površine na Zemlji, v Sloveniji celo 40 odstotkov.

Pomen gora ni le cilj in motiv za njihove osvajalce, pač pa je mnogo širši in izjemen, je izpostavil. "Gore same po sebi, ljudje, ki živijo v gorah, dobrobiti in proizvodi iz gorskega sveta, vode, hrana, gorsko kmetijstvo in nenazadnje tudi pomen gora za gorski turizem oziroma za planinstvo v najširšem pomenu," je naštel in dodal, da prav v tem zadnjem širša javnost najde najpogostejšo miselno povezavo z gorami.

V naravo, hribe in gore zahaja vse več ljudi. Pri tem ne gre zgolj za organizirane planince, člane planinske zveze, pač pa vsaj še petkrat toliko ostalih obiskovalcev, saj ocenjujejo, da v gore redno hodi več kot 300.000 Slovencev, je navedel Šolar.

Pri tem se mu postavlja vprašanje, ali je takšna množičnost dobra ter ali so gore pripravljene na tako obleganje, pa tudi če so na gore pripravljeni obiskovalci. Prav to sta ključni vprašanji, ki sta povezani z letošnjo nadvse aktualno temo mednarodnega dneva gora, namenjeno trajnostnemu planinskemu turizmu.

Tudi zaradi epidemije covida-19 se je obisk gora zelo povečal, kar je po eni strani po mnenju Šolarja pozitivno, saj so mnogi obljudena mesta zbiranja zamenjali z naravo in gorami. Se pa pri tem sprašuje, kako ljudem, ki so šele nedavno začeli obiskovati gore, vcepiti načela previdnosti, trajnosti in odgovornosti. Po njegovem mnenju gre za izjemno pomemben cilj.

"S pravim odnosom do narave v gorskem svetu jo bomo ohranili. S trajnostnim in usmerjenim planinskim turizmom bomo spoštovali tudi kulturne in duhovne vrednote ter vrednote življenja ljudi, ki v gorah živijo," je še dodal podpredsednik slovenske planinske zveze in ob mednarodnem dnevu gora pohodnike pozval, da zahajajo v gore spoštljivo, pripravljeni nanje in varno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.