3. 3. 2021, 14:29

Ob mednarodnem dnevu žensk projekcija uprizoritve Moj mož in pogovor z ustvarjalkami

SNG Drama Ljubljana

Predvajanju posnetka v živo odigrane silvestrske predstave bo sledil Zoom pogovor z ustvarjalsko ekipo, ki se mu bo pridružila tudi avtorica Rumena Bužarovska. 

V ponedeljek, 8. marca, ob 20.00, bodo na drama.kupikarto.si/vzivo predvajali posnetek silvestrskega neposrednega prenosa uprizoritve Moj mož z velikega odra.

V uprizoritvi igrajo Iva Babić, Silva Čušin, Babara Cerar, Petra Govc, Sabina Kogovšek, Saša Mihelčič, Maruša Majer, Saša Pavček in Barbara Žefran. Moj mož, krstna uprizoritev odrske priredbe zbirk kratkih zgodb Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas je le nekaj dni pred oktobrskim zaprtjem gledališč doživela uspešno premierno predstavitev in prve razprodane ponovitve. Avtorici odrske priredbe po zbirkah kratkih zgodb ene najvidnejših makedonskih pisateljic Rumene Bužarovske Moj mož in Nikamor ne grem sta režiserka Ivana Djilas in dramaturginja Ana Duša, ki je poskrbela tudi za prevod v slovenščino na podlagi srbskih izdaj zbirk. Koreografinja uprizoritve in asistentka režije je bila Maša Kagao Knez, lektorica Klasja Kovačič, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Jelena Proković, avtor glasbe Boštjan Gombač in oblikovalka svetlobe Mojca Sarjaš.

Uprizoritev Moj mož pripoveduje, diha, kriči in šepeta skozi intimne in hkrati surovo realistične pripovedi devetih vrhunskih igralk in močnih žensk. Teme, ki se jih v svojih delih loteva Bužarovska, in človeške lastnosti, na katere opozarja, so univerzalne – neiskrenost, pomanjkanje komunikacije, zavist in ljubosumje, patriarhalnost. Tako njeni zbirki kratkih zgodb ne spregovorita o moških ali soprogih, temveč z značilno avtorsko pisavo spretno profilira sodobne ženske, slehernice, ki so ujete v spone različnih vsakdanjih odnosov še vedno globoko patriarhalnega sveta. Pri tem Bužarovska svojih literarnih protagonistk ne reducira na žrtve moških in družbe – predstavi jih tudi kot aktivne soudeleženke teh odnosov, v katerih njihova razmišljanja, odločitve in (ne)dejanja dajejo legitimnost obstoju družinskih in družbenih vzorcev, ki jih utesnjujejo. Ustvarja prostor, kjer so ženske vidne in slišane, pri čemer od njih ne zahteva, da nastopijo kot junakinje s socialnega dna ali bojevnice, temveč jim je dovoljeno biti vse, kar so tudi moški: grde, neumne, pokvarjene, pasivne, kompromisarske, zlagane, prizadete, zlobne, predsodkarske, patriarhalne, angažirane, pametne, hrabre, inferiorne, groteskne, posesivne. 

Po zaključenem predvajanju posnetka uprizoritve Moj mož vas vljudno vabimo k sodelovanju v interaktivnem pogovoru z avtorsko in igralsko ekipo, ki ga bo vodila Ana Duša.

V pogovoru, ki je del programske platforme Družabno Družbeno, lahko neposredno sodelujete na Zoom povezavi ali v živo spremljate javni prenos na Facebook profilu in Youtube kanalu SNG Drama Ljubljana.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.