20. 11. 2021, 10:37 | Vir: STA

Ob obletnici atentata na Johna Kennedyja na Skyju serija, ki jo je podpisal Oliver Stone

profimedia

Ob ponedeljkovi obletnici atentata na nekdanjega ameriškega predsednika Johna Fitzgeralda Kennedyja bodo na Sky Documentaries začeli s predvajanjem serije JFK: Destiny Betrayed, ki jo je režiral Oliver Stone. V štiridelni seriji bodo podrobneje predstavljeni nedavno odkriti dokumenti, ki vsebujejo nova dejstva o atentatu leta 1963.

Atentat na Kennedyja, ki se je zgodil 22. novembra 1963 v Dallasu, po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa velja za enega najbolj kontroverznih dogodkov 20. stoletja. V novi seriji bodo o njem spregovorili številni forenziki, zdravniki, strokovnjaki balistike, zgodovinarji in priče.

Med drugim bo serija predstavila, kako je Kennedy razumel vlogo zunanje politike - od tedaj, ko je še kot senator potoval v Vietnam, prek njegove kasnejše podpore nastajajočim demokracijam v Afriki, do njegovih protikolonialnih prepričanj, zaradi katerih se je znašel v opoziciji z Eisenhowerjevo administracijo, Cio in Pentagonom.

Po pisanju Anse bo gledalcem omogočen tudi vpogled v zakulisno dogajanje po atentatu, tudi glede glavnih osumljencev. V seriji bodo podrobneje predstavljeni ob dogodku zbrani forenzični in balistični dokazi.

Kot povezovalca sta pri dokumentarcu sodelovala priznana igralca Whoopi Goldberg in Donald Sutherland, še navaja Ansa.

Kennedy (1917-1963) se je rodil v Brooklynu. Bil je katolik in demokrat. Študiral je zgodovino in ekonomijo na univerzi Harvard in v Londonu. Med 2. svetovno vojno je bil kot mornariški častnik na Pacifiku odlikovan za pogum. Leta 1945 je krajši čas delal kot novinar, med letoma 1946 in 1953 je bil član predstavniškega doma ameriškega kongresa, med leti 1953 in 1961 pa senator.

Leta 1953 se je poročil z Jacqueline Lee Bouvier. V kampanji pred predsedniškimi volitvami je vzbudil simpatije Američanov in bil leta 1960 izvoljen za 35. predsednika ZDA.

Napovedal je boj proti revščini, zastavil obsežen program socialnih in zdravstvenih reform in se zavzemal za rasno enakopravnost. V zunanji politiki je začel akcije z neuspešnim izkrcanjem ameriških vojakov leta 1961 v Prašičjem zalivu na Kubi. Nasprotoval je Nikiti Sergejeviču Hruščovu v berlinski in kubanski krizi, ko je proti Kubi uvedel pomorsko blokado, dokler Sovjetska zveza ni od tam umaknila jedrskih raket.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.