29. 11. 2020, 09:38 | Vir: STA

Ob pohodni poti po Mežakli še tematska sprehajalna pot Spomini starih Jesenic

STA/Tinkara Zupan

Razvojna agencije Zgornje Gorenjske je letos po naselju Murova, ki je najstarejši del Jesenic, uredila novo tematsko sprehajalno pot Spomini starih Jesenic. Pot, o kateri je pred kratkim izšla tudi zgibanka, je v času epidemije posebej zanimiva za domačine, ki se sicer lahko razgibajo tudi po nedavno urejeni pohodni poti po Mežakli.

Kot je pojasnila Romana Smagin iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (Ragor), so postavili sedem informativnih tabel, ki obiskovalce z besedili in fotografijami popeljejo v Stare Jesenice. Table pripovedujejo o legendah, izvoru imena Murova, ljudeh, njihovih mojstrskih poklicih in o ritmu življenja. Predstavljajo prvo jeseniško šolo, vodna korita in posameznike, ki so se zapisali v zgodovino.

Ker je pisnega in ustnega izročila od domačinov veliko, so na vsako od tabel dodali QR kode. Tako lahko tisti, ki bi si o določeni tematiki želel izvedeti še več, poskenira kodo in dostopa do spletne strani Turistično informacijskega centra Jesenice, kjer so vsebine s tabel še bolj poglobljene. To razveseljuje tako domačine, ki jih na te zgodbe vežejo osebni spomini, kot obiskovalce, ki so ljubitelji tematskih poti in zgodb, je izpostavila Smaginova.

Od prejšnjega tedna dalje je vsem zainteresiranim v Turistično informacijskem centru Jesenice in na Ragorju na voljo tudi zgibanka Spomini starih Jesenic. Poleg tega so v sklopu projekta, ki ga financira jeseniška občina, pred kratkim posneli promocijski film o Murovi, ki bo prav tako na ogled na spletni strani in na platformi Youtube. Kot je prepričana Smaginova, je nova tematska pot še en od dokazov, da Jesenice rastejo v svoji turistični ponudbi in urejenosti.

Nova direktorica Ragorja Eva Štravs Podlogar meni, da je nova tematska pot v prvi vrsti izjemno pomembna za Jeseničane, ki imajo radi svojo dediščino in jo želijo predstaviti svojim potomcem ter drugim. "V teh okoliščinah, ko smo obsojeni na spoznavanje domače občine, pa je ta projekt še toliko bolj dobrodošel," je izpostavila.

Prepričana je, da imajo sedaj tudi tisti, ki si doslej niso vzeli časa za spoznavanje svojega kraja, priložnost, da spoznajo lepote in dediščino v svoji bližini. Hkrati pa lahko prav s spoznavanjem lastne zgodovine in odkrivanjem bližnjih skritih kotičkov najdejo poslovne priložnosti in osebne izzive za naprej.

Pred kratkim sta jeseniška in gorjanska občina uredili tudi pot po Mežakli. Potep po Mežakli pohodnikom daje možnost, da raziščejo naravno in kulturno dediščino planote. Med drugim si lahko ogledajo območje, na katerega je leta 2009 padel meteorit, in lokacije, povezane z narodnoosvobodilnim bojem. "Pred nami pa so še novi izzivi, povezani s tematskimi potmi in odkrivanjem naravne dediščine Karavank," je napovedala Štravs Podlogarjeva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.