Ob sredah koncerti v živo s stolpa mariborskega Narodnega doma

Tudi na spletu

26. 4. 2020, 07:03 | Scena | Vir: STA

              Ob sredah koncerti v živo s stolpa mariborskega Narodnega doma (foto: profimedia) profimedia

Narodni dom Maribor, ki je bil zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa primoran pred mesecem dni odpovedati vse dogodke, se je odločil ponuditi javnosti glasbo s stolpa na njihovi strehi. Nastope izbranih glasbenih izvajalcev, ki bodo v stolpu igrali v živo, napovedujejo za srede ob 18. uri, predvajali pa jih bodo na spletu.

Prvi je minuli teden na "turnu" nastopil kantavtor Marko Grobler.

"Izpadlo je izvrstno; zabeležili smo več kot 2400 ogledov," je za STA povedal direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Nastope na stoletnem stolpu, ki tehnično ni majhen organizacijski zalogaj, prenašajo v živo na spletu s pomočjo 360-stopinjske kamere. Za to so se odločili, da bi lahko čim več ljudi uživalo v glasbi, ne da bi se zbirali pred poslopjem Narodnega doma in s tem kršili odrejene omejitve zaradi epidemije. "Zunaj se sicer sliši, a nismo želeli nastopa preveč ozvočiti," je pojasnil direktor.

Poslušalec lahko med gledanjem posnetka uživa ne le v glasbi, ampak tudi v razgledu na celotni Maribor, saj se Narodni dom nahaja v središču mesta. Prav tako je slišati tudi druge zvoke mesta, med drugim zvonove z bližnjih cerkva.

Koncerti so zaenkrat napovedani do 27. maja, nastopili pa naj bi Tadej Vesenjak, Bilbi in Gregor, Matjaž Balažic & Timi Krajnc ter Vasko Atanasovski.

"Na ta način želimo vsaj malo zapolniti praznino, ki je nastala ob dejstvu, da ne smemo prirejati prireditev v živo," je povedal Rukavina. "Vsi zdaj predvajamo stare posnetke, a mislimo, da je treba dati ljudem tudi nekaj novega, nekaj neposrednega, obenem pa pomagati izvajalcem, ki so zdaj ostali brez nastopov," je dodal. "Nenazadnje pa tako tudi sami sebi pokažemo, da smo še živi," je prepričan.

Narodni dom je sicer zaradi epidemije koronavirusa zaprt. Do nadaljnjega so odpovedali vse dogodke v vseh objektih, ki jih imajo v upravljanju, torej tudi v dvorani Union, Vetrinjskem dvoru, Karanteni, Sodnem in Vodnem stolpu. Na spletni strani in socialnih omrežjih deluje le Glasbeni klub, kjer vsak torek in četrtek predvajajo posnetek, ki ga izbere eden od zaposlenih ali sodelavcev Narodnega doma Maribor.

Pod velikim vprašajem je tudi Festival Lent. Jasno je že, da ga ne bodo mogli izvesti tako, kot so ga načrtovali - na začetku poletja kot prejšnja leta. Končna odločitev o letošnji usodi festivala pa še ni bila sprejeta.