18. 10. 2020, 06:33 | Vir: STA

Ob strogih protikoronskih ukrepih princesa Leonora podelila nagrade princese Asturije

profimedia

Skladatelja Ennio Morricone in John Williams ter kanadska pisateljica Anne Carson so letošnji dobitniki nagrade princese Asturije za umetnost in literaturo. Priznanje, ki jo pogosto označujejo za špansko Nobelovo nagrado, je v pod strogimi koronavirusnimi ukrepi podelila španska prestolonaslednica Leonora v Oviedu na severu Španije.

Italijanski filmski skladatelj Morricone, ki je umrl julija letos v starosti 91 let, je napisal glasbo za stotine filmov. Svetovno znan je postal po svoji glasbi iz vesternov. Leta 2007 je prejel častnega oskarja za življenjsko delo, leta 2016 pa svojega prvega oskarja za glasbo za film Osovraženih osem Quentina Tarantina. Nagrado princese Asturije v njegovem imenu prejme njegov sin Andrea, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Oseminosemdesetletni ameriški filmski skladatelj Williams, prav tako oskarjev nagrajenec, je ustvaril nekaj najbolj znanih zvočnih posnetkov v zgodovini filma, kot so Schindlerjev seznam in Jurski park Stevena Spielberga ter franšizi Harry Potter in Vojna zvezd. Kot je svojo odločitev utemeljila žirija, gre za enega najbolj priznanih orkestrskih skladateljev.

V kategoriji literatura pa je nagrado princese Asturije dobila 70-letna kanadska pisateljica Anne Carson, ki jo večkrat omenjajo kot kandidatko za Nobelovo nagrado za literaturo. Je ena najpomembnejših pesnic v angleško govorečem svetu in navdušuje s sposobnostjo, da svoje študije grško-latinskega sveta vključi v inovativno poetiko, je žirija utemeljila nagrado. V svojih delih pogosto meša prozo s strogimi verzi in esejističnimi fragmenti.

Nagrado princese Asturije sicer podeljujejo v osmih kategorijah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.