29. 12. 2020, 06:00 | Vir: STA

Ob večji verjetnosti snežnih plazov zelo previdno pri obisku gora

Profimedia

V prihodnjih dneh bo zaradi novozapadlega snega velika nevarnost snežnih plazov v gorah. Na agenciji za okolje obisk gora v naslednjih dneh odsvetujejo. Tudi na Planinski zvezi Slovenije priporočajo, da se planinci izognejo območjem z znatno stopnjo nevarnosti. Pri obiskih nižjih predelov svetujejo previdnost ter primerno opremljenost in pripravo.

Obisk gora je dober za boljše psihofizično počutje. A se morajo planinci obnašati odgovorno - tako z vidika varnosti v gorah kot z vidika varnostnih ukrepov za zajezitev koronavirusa. Priporočajo, naj planinci poskrbijo za razpršeno obiskovanje gora, kjer je to seveda mogoče, in s tem preprečijo gnečo na posameznih območjih.

"Glede na tendenco snežne odeje in njene preobrazbe svetujemo, da si izberete nižje ležeče predele in se v celoti izognete območjem, kjer je znatna (3. stopnja) nevarnosti snežnih plazov. Neizkušenim posameznikom v celoti svetujemo, da se izognejo tudi območjem z zmerno nevarnostjo snežnih plazov," so pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) povzeli nasvete strokovnega sodelavca planinske zveze in gorskega reševalca Matjaža Šerkezija.

Vsem, ki se odpravljajo v gore, svetuje, naj poskrbijo, da bodo imeli s sabo obvezno plazovni trojček - cepin, dereze in čelado. "Ne odpravljajte se v grape in pobočja, kjer obstaja veliko tveganje za snežni plaz. Ne izpostavljajte otrok nevarnostim. Snežna odeja bo še nekaj dni po sneženju nestabilna," je poudaril Šerkezi.

Poleg tega pogostejšim obiskovalcem gora v zimskem času in navdušenim turnim smučarjem na planinski zvezi priporočajo uporabo nahrbtnika z zračnim balonom.

Bistvena pa je tudi pravilna uporaba opreme

Na Planinski zvezi Slovenije so pripravili več videoposnetkov, ki so dostopni na njihovi spletni strani.

Predvsem osrednjo in zahodno Slovenijo je danes namreč zajelo obilnejše sneženje. Tako se bo tudi v visokogorju snežna odeja še odebelila. So pa vetru izpostavljena mesta močno spihana in ponekod tudi poledenela, na zavetrnih pobočjih pa so številne klože, ki so se tudi plazile.

Kot je zapisano na spletni strani agencije za okolje, bo nevarnost proženja snežnih plazov danes popoldne in v torek zaradi velike količine novega snega nad okoli 1500 metri velika, četrte stopnje. Nižje bo nevarnost zmerna, tretje stopnje.

Nov sneg se bo marsikje slabo sprijel s podlago, obenem pa se bodo zaradi preobremenitev stare snežne odeje spontano prožili kložasti snežni plazovi. Na severnih in severozahodnih pobočjih bodo nastale nove klože. Zlasti nevarna bodo strma pobočja, grape in strmejša travnata pobočja, kjer bodo možni tudi talni snežni plazovi. Nov sneg bo zasul stare klože, zato bo nevarnost težko prepoznati. Zaradi hladnega vremena se bo snežna odeja le počasi preobražala in stabilizirala. Obisk gora v naslednjih dneh na agenciji za okolje odsvetujejo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.