6. 5. 2020, 07:35 | Vir: STA

Oče Borisa Johnsona se zavzema za ponatis svojega romana o virusu

Profimedia
Oče Borisa Johnsona se zavzema za ponatis svojega romana o virusu (foto: Profimedia)

Stanley Johnson, oče britanskega premierja Borisa Johnsona, je roman The Marburg Virus, v katerem v newyorškem živalskem vrtu izbruhne virus, napisal leta 1982. Johnson zavrača očitke, da je med izbruhom koronavirusa oportunističen. Roman je zabeležil zgolj nekaj mešanih kritik, a Amazon broširano izdajo prodaja za skoraj 65 evrov.

Britanski The Guardian navaja, da je Johnson že nagovoril britanske založnike, naj premislijo o ponatisu njegove srhljivke. Knjiga temelji na resničnem izbruhu bolezni v Nemčiji v poznih 60. letih minulega stoletja. V Johnsonovem romanu je ekvivalent Wuhana New York. Kmalu po izbruhu virusa v živalskem vrtu v Bronxu svet prepove polete iz ZDA, glavni junaki pa so vpeti v iskanje redke vrste zelene opice, ki je izvor virusa.

Johnson je zavrnil očitke, da je z željo po ponatisu oportunističen. "Sem poklicni pisatelj. Je oportunistično, da novinarji in časniki pišejo o koronavirusu," je vprašal. Ob tem je opomnil na svoje prejšnje srhljivke, ki prav tako obravnavajo sodobne probleme. Na primer njegova najnovejša knjiga Kompromat govori o zlonamernem vplivu Rusije na politiko zahoda.

Johnson je omenil, da je v njegovem skoraj 40 let starem romanu podal pogled v prihodnost, saj zgodba govori o obupanem iskanju cepiva. "Roman ni za lase privlečen, le poglejte, kaj se trenutno dogaja," je dejal. Dodal je, da roman vsebuje lekcije, od katerih bi se lahko učili, saj verjame, da bi morali pokazati več truda za izsleditev vira trenutne pandemije.

"Namesto, da se osredotočajo na mokro tržnico, bi morali ljudje iskati izpust virusa preko živali, ki je bila uporabljena v skrivnostnem raziskovalnem laboratoriju v Wuhanu," je pripomnil v opazkah, ki so posnemale do sedaj neosnovane trditve Donalda Trumpa, češ da je videl dokaze, da je bil novi koronavirus zasnovan v inštitutu za virologijo v Wuhanu.

Johnsonov zastopnik Jonathan Lloyd iz književne agencije Curtis Brown nagovarja britanske založnike, naj ponovno izdajo "vznemirljivo, preroško in inteligentno srhljivko".

V ZDA roman izšel šele leta 2015

Roman je pod naslovom The Virus v ZDA izšel šele leta 2015, negotovo pa je, če se bodo za njegov ponatis odločili v Veliki Britaniji. Po Johnsonovih besedah je cena na Amazonu 57 funtov (okoli 65 evrov) za broširano izdajo, kar je po njegovih besedah dodaten razlog, da se gre v ponatis.

Recenzije knjige pa so borne in mešane. Na družbenemu omrežju Goodreads se komentarji raztezajo v razponu med hvalo o "vratolomni akciji" in manj laskavem "uspelo se mi je prebiti čez tretjino romana, preden sem se preveč razjezil nad njegovo neumnostjo in se vdal".

Tretji komentar pa je leta 2015 omenil možno preroškost romana: "Najbolj srhljivo je - ker živimo v srhljivem svetu -, da si brez problema predstavljam, da se vse to resnično zgodi."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.