A. Kl. | 7. 1. 2022, 10:00

Odkrili novo vrsto drevesa in ga imenovali po Leonardu DiCapriu

Profimedia

Znanstveniki iz Kraljevih botaničnih vrtov Kew v Londonu so se odločili novo vrsto drevesa poimenovati po Leonardu DiCapriu, saj so želeli zvezdnika počastiti zaradi njegove pomoči pri reševanju deževnega gozda pred sečnjo, poroča BBC.

Drevo z uradnim imenom Uvariopsis dicaprio raste le v gozdu v afriški državi Kamerun, ki je znan po izjemni biotski raznovrstnosti.

O povezavi z DiCapriom je dr. Martin Cheek iz botaničnega vrta v Richmondu na jugozahodu Londona, ki hrani "največje in najbolj raznolike botanične in mikološke zbirke na svetu", povedal: "Menimo, da je bil ključnega pomena pri zaustavitvi sečnje gozda Ebo." 

Znanstveniki in okoljevarstveniki so bili zgroženi, ko so izvedeli za načrte, po katerih naj bi obsežna območja gozda Ebo odprli za sečnjo.

Je eden največjih razmeroma nedotaknjenih deževnih gozdov v Srednji Afriki, v katerem živijo ljudstvo Banen ter vrsta edinstvenih rastlinskih in živalskih vrst, vključno z ogroženimi gorilami, šimpanzi in gozdnimi sloni.

Profimedia

Strokovnjaki z vseh koncev sveta so kamerunski vladi napisali pismo, v katerem so popisali dragocene živalske in rastlinske vrste, ki jim grozi izumrtje.

Problematika je pritegnila pozornost DiCapria, ki je z objavami na družbenih omrežjih, ki je s svojimi objavami na družbenih medijih, kjer ima na milijone sledilcev, kampanji dal dodaten zagon.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)

Vlada je pozneje preklicala načrte o dovoljenju za sečnjo, čeprav gozd še ni bil uradno razglašen za narodni park. "Morda je to le odlog izvršbe," je bil skeptičen Cheek.

Drevo "dicaprio" je prva nova rastlina v znanosti, ki so jo znanstveniki iz Kew uradno poimenovali leta 2022, in sicer z objavo v znanstveni reviji PeerJ.

Majhno tropsko zimzeleno drevo ima bleščeče rumene cvetove, ki rastejo z njegovega debla. Gre za člana družine ylang ylang, najden je bil le na majhnem območju gozda in velja za kritično ogroženo vrsto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)