29. 8. 2021, 06:33 | Vir: STA

Odkrili otoček, ki zdaj velja za najsevernejšo kopensko točko na svetu

profimedia

Znanstveniki so odkrili najsevernejšo kopensko točko na svetu. Otoček, ki je trenutno še brez imena, leži severno od Grenlandije in mu grozi, da bo kmalu izginil v morju. Raziskovalci so ga odkrili julija in sprva mislili, da so dosegli Oodaaq, doslej najsevernejši otok na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Univerza v Koebenhavnu je v petek sporočila, da je "otok, ki še nima imena", najbolj severna kopenska točka na Zemlji.

Majhen otok, ki je širok zgolj 30 metrov in visok tri metre, se je pokazal, ko se je premaknil ledenik. Sestavljen je iz blata z morskega dna, pa tudi iz morene - materiala, ki se nalaga pri premikih ledenikov. Ekipa, ki je otok odkrila, je predlagala, da se poimenuje Qeqertaq Avannarleq, kar v grenlandščini pomeni "najsevernejši otok", poroča britanski The Guardian.

"Obvestili so nas, da je prišlo do napake v moji navigaciji, zaradi česar smo verjeli, da stojimo na otoku Oodaaq," je povedal vodja misije iz oddelka za geofiziko in upravljanje naravnih virov univerze v Koebenhavnu Morten Rasch. Kot je dodal, bi lahko neimenovani otok morje pogoltnilo že ob naslednji večji nevihti.

Oodaaq leži približno 700 kilometrov južno od severnega pola, medtem ko je novi otok 780 metrov severno od Oodaaqa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.