Maja Fister | 28. 5. 2020, 07:19

Odlične ideje za izlet Mance Korelc, ki je s kolesom obiskala več kot 1000 slovenskih jezer

Moja jezera

Poznate vsa slovenska jezera? Prepričani smo, da jih Manca Korelc pozna še več. Manca je podjetnica, športnica, ljubiteljica slovenskih naravnih biserov in tista, ki stoji za projektom Moja jezera.

Manca prihaja iz Kočevja, od leta 2017 pa svoje kolo poganja po slovenskih zelenih kotičkih ter obiskuje, raziskuje in popisuje vsa naša jezera, bajerje in ribnike. V tem času jih je obiskala že krepko čez tisoč, odkar sva govorili, pa je verjetno dodala že kakšnega novega. 

Čez mesec izide njena prva knjiga, ki je rezultat večletnega izletnikovanja, v njej pa je podrobno predstavila 101 jezero naše dežele. Vprašali smo jo, katerega od njih bi priporočila za obisk v tem poletju, zaupala pa nam je tudi, kakšen izziv je bil celoten projekt. 

Jurij Pelc

Stojite za projektom Moja jezera, v sklopu katerega slovenske vodne bisere raziskujete kar s kolesom. Trenutno ste jih popisali že več kot 1000. kakšen izziv je bil to?

Trenutno sem ji na spletni strani objavila 1056. Izziv se razteza na več dimenzij: načrtovanje poti, pisanje za splet, urejanje fotografij, nekaj pa je tudi fizičnega napora, saj sem marsikateri dan na poti med jezeri ves dan na kolesu. Ampak projekt Moja jezera je postal pomembni del mene, je pravi življenjski slog, tako je vsaka aktivnost svojstven užitek. 

Moja jezera

Rezultat tega večletnega projekta je prav posebna in obsežna knjiga o jezerih Slovenije, ki bo izšla julija. Kakšni so občutki ob tem, ko tako obširen projekt dobi mesto na platnicah? 

Oh, ne morem opisati, kako se veselim trenutka, ko jo bom listala. V knjigi opisujem, da že skoraj 30 let čakam, da postanem avtorica knjige. Pisanje je poleg jezer velik del mene. 

Jurij Pelc

Nekaj prvih utrinkov iz knjige ste s sledilci delili v javljanju v živo kar iz čolna. Po katerem jezeru ste veslali in zakaj ste izbrali prav tega? 

Res je. Za predpremierno predstavitev sem želela nekaj posebnega. Javljala sem se s čolna na Kočevskem jezeru, ki je moje najljubše, saj prihajam iz Kočevja. Njemu sem posvetila posebno poglavje v knjigi. Verjetno se je že v najstniških letih začelo v meni razvijati poslanstvo postati največja ljubiteljica in zaveznica jezer. 

Iz knjige: »Kočevsko, Rudniško jezero in najbolj Moje jezero. V moje življenje je vstopilo še pred mojim rojstvom kot rudnik rjavega premoga. Moj stari oče je bil 17 let direktor rudnika in ta vloga ga je izjemno zaznamovala. O jezeru bi si imela veliko povedati. On s svojega podjetniškega vidika, jaz bi dodala svoj romantičen pogled.

Moj najlepši spomin je povezan z ljubeznijo ...«

Kakšni vodni biseri in koliko njih je dobilo mesto v knjigi? 

V knjigi podrobno opišem 101 jezero s področja celotne Slovenije vse od majhne mlake – Petkova mlaka do Bohinjskega jezera. S knjigo želim povedati, da jezera ne obiščeš, ampak doživiš. 

Ormoško jezero

Ormoško jezero

Moja jezera

Slovenci bomo to poletje kot kaže malo več raziskovali Slovenijo. Katera jezera poleg turistično obleganih klasik predlagate za obisk? 

Za športne navdušence predlagam Velenjsko jezero, ki je videti kot pravo morje, ponuja pa celo vrsto aktivnosti. Na novo se razvija Zeleno jezero, ki prav tako ponuja vrsto aktivnosti na kupu. 

Za supanje predlagam Gradiško, Trbojsko in Zbiljsko jezero ter jezeri Klivnik in Mola. 

Zaljubljenci naj obiščejo jezero Črnava pri Preddvoru ter drevored ob gradu, ki mladoporočencema prinaša 50 let zvestobe. Mimogrede, prepričana sem, da se lahko tam kaj podobnega dogovorite tudi neporočeni pari (smeh). 

Za družinski izlet so krasna Lovrenška jezera, kar lahko podaljšate z obiskom Poti med krošnjami. 

Bukovniško jezero v Pomurju je krasen izlet za ljubitelje energetskih točk, adrenalinskih parkov ali piknika na travi. Jaz sem v Pomurje zaljubljena, saj ponuja neskončno neodkritih doživetij. 

Če radi opazujete ptice, obiščite Ormoško in Ptujsko jezero. 

Ptujsko jezero

Ptujsko jezero

Moja jezera

Eno od mojih najljubših jezer vas čaka na Krvavcu na Velikem Zvohu. Pohodniki spoznajte vsa tri Krnska jezera – Krnsko, Dupeljsko in jezero v Lužnici. Na poti do lepih gorskih razgledov vas bo pospremilo Planšarsko jezero na Jezerskem. 

Okopate se lahko v Podpeškem jezeru v okolici Ljubljane, Bobovških jezerih pri Kranju, Bloškem jezeru, ribniku Šobec pri Bledu ali jezeru Rakitna. 

Koliko kilometrov do in okoli jezer s kolesom se vam je nabralo v tem času? 

Pravzaprav ne vem točne številke, zagotovo pa govoriva v nekaj tisoč kilometrih.

Poleg tega projekta sicer počnete marsikaj, med drugim ste tudi predavateljica, specializirana za izobraževanja o Linkedinu, ki je neke vrste sodobni CV. Kako pomembno je v teh časih imeti dobro zgrajeno virtualno osebno znamko? 

Moje življenje je osredinjeno okoli treh reči: jezer, LinkedIna in športa. Res je, LinkedIn je moja poslovna strast, ki NI le sodoben CV, ampak še veliko več. Je orodje, ki nam pomaga graditi kariero, pridobivati posle, širiti poslovno mrežo, graditi osebno znamko in še kaj.

Graditi strokovno spletno prisotnost je pomembno ne glede na čas, verjamem pa, da bo v prihodnosti vse pomembnejše investirati v svojo znamko, ki je prvi korak v grajenju zaupanja, to pa je pogoj za vsakršno poslovno transakcijo.

Jezero Črnava

Jezero Črnava

Moja jezera

Je trenutna kriza kaj vplivala na vaše načrte, delo in projekte? 

V času epidemije so povpraševanja nekoliko upadla, ampak kakor hitro so razglasili konec, so se podjetja vrnila. Meni je sicer ta čas zelo ustrezal, saj sem ga izkoristila za celo vrsto aktivnosti, za katere si prej nisem vzela časa. Če imaš pravo miselnost, so takšni časi lahko velika priložnost. 

Kako optimistično zrete v prihodnost sveta, ki pride po koronakrizi? 

Sem povsem optimistično naravnana, saj delujem v panogi, ki je za podjetja izjemno pomembna. Veščine, ki jih učim, bodo v prihodnosti imele enako težo kot uporaba pametnega telefona ali računalnika. 

Manci, njenim jezerom in dogodivščinam sicer lahko sledite na spletni strani, Facebooku ali LinkedInu. 

PREBERITE ŠE: Živa Kovačević: Pandemijo bodo preživela podjetja, ki počnejo TO! ALI Petra Kordiš: "Verjamem, da za nepozabna doživetja ne potrebujemo potnega lista"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.