12. 11. 2021, 13:33 | Vir: STA

Odstopil izvršni direktor Fundacije princa Charlesa Michael Fawcett

profimedia
Odstopil izvršni direktor Fundacije princa Charlesa Michael Fawcett (foto: profimedia)

Po izbruhu škandala zaradi povezav s savdskim poslovnežem in obtožbah o korupciji je odstopil Michael Fawcett, izvršni direktor Fundacije princa Charlesa. Fawcett, nekdanji pomočnik valižanskega princa, je zapustil fundacijo, njegovo podjetje za načrtovanje dogodkov pa ne bo več delalo za Clarence House, je sporočil tiskovni predstavnik fundacije.

Fawcett je osumljen, da je s svojim vplivom savdskemu poslovnežu Mahfuzu Mareju Mubaraku bin Mahfuzu, velikodušnemu donatorju dobrodelnih organizacij, povezanih z britansko monarhijo, pomagal pri pridobitvi odlikovanja reda britanskega imperija in britanskega državljanstva, sta v začetku septembra razkrila časnika Sunday Times in Mail on Sunday.

Izvršni direktor fundacije princa Charlesa je postal leta 2018, zaradi škandala pa je začasno odstopil septembra.

Namen fundacije je spodbujati trajnost, prenoviti paladijsko podeželsko hišo Dumfries House, ki je v lasti fundacije, in ponujati programe izobraževanja in usposabljanja na področju gradbeništva in tradicionalnih obrti, poroča britanski BBC. Mahfuz, ki zanika kakršno koli kršitev, je po poročanju Sunday Timesa daroval velike vsote za projekte obnove, ki so še posebej zanimivi za princa Charlesa.

Fawcett je leta 1981 začel delati za kraljevo družino kot kraljičin lakaj, nato je postal pomočnik princa Charlesa in mu vsako jutro pomagal pri oblačenju. Leta 2003 je bil oproščen obtožb o finančni zlorabi v zvezi s prodajo daril kraljevi družini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.