29. 7. 2018, 16:58 | Vir: STA

Odzivi na smrt Oliverja Dragojevića - od glasbenih kolegov do političnega vrha

Oliver Dragojević

Fulvio Grissoni

Spletna družbena omrežja so zapolnili izrazi žalovanja ob smrti legendarnega hrvaškega pevca Oliverja Dragojevića. Njegovi oboževalci, prijatelji in glasbeni kolegi se strinjajo, da je pustil velik pečat.

"Eden in edini, prava legenda," je na Dragojevićevem Instagram profilu, ki so ga med drugim preplavile fotografije s koncertov, zapisal eden od njegovih poslušalcev. Številni so ga označili za velikana hrvaške glasbe. Kot so zapisali njegovi oboževalci, so jih Dragojevićeve pesmi spremljale v različnih življenjskih trenutkih, ob njih so se veselili, jokali, prebolevali in rasli, za kar so mu danes, ko se je poslovil, zelo hvaležni.

In verzi iz njegovih pesmi spremljajo tudi izraze sožalja. "Počivaj v miru, naš lepi angel," je zapisala ena od oboževalk, v povezavi z njegovo skladbo Moj lipi andjele. Mnogi pa so spomnili na njegove besede: Zdaj adijo in kdo ve kje in kdo ve kdaj ... Od "morskega volka" in "morske veličine" so se poslovili tudi nekateri prijatelji.

Novico so z zapisi pospremili tudi mnogi mediji in novinarji, tudi slovenski radijski glasbeni urednik Andrej Karoli.

Še posebej ganljiv napis pa mu je na svojem Facebook profilu namenil glasbeni kolega Tony Cetinski.

Sodelavec Zlatan Stipišić Gibonni, avtor Cesarice, je Dragojevića opisal kot "najbolj normalnega, enostavnega in skromnega človeka, kar jih je poznal."

Odzval se je tudi hrvaški politični vrh

Predsednik vlade Andrej Plenković pa ga je označil kot osebo, ki je živela glasbo, morje in svojo Dalmacijo ter je bila duša Hrvaške. Kot je za hrvaško tiskovno agencijo Hina še povedal Gibonni, "vsi vemo, kako velik glasbenik je bil". Bil je tudi človek, ki je, tako Gibonni, vedno druge postavljaj pred sebe.

Sožalje Dragojevićevi družini je izrekla tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Poudarila je, da je Dragojević v antologiji hrvaške glasbe pustil neizbrisno sled. Njegov odhod Hrvaška čuti kot odhod družinskega člana. "Oliverjeve pesmi nas spremljajo od otroštva. Njegovega glasu zato ne moremo nikoli pozabiti, saj je povezan z najsrečnejšimi, najpomembnejšimi trenutki našega življenja," je zapisala hrvaška predsednica. In še: "Njegov glas je utelešal stoletja naših prednikov, ribičev, kapitanov in vseh tistih morskih volkov, ki so z nostalgijo in hrepenenjem peli o ljubezni in toplini svojega doma."

Oliver Dragojević je v starosti 71 let umrl davi, ob 5. uri zjutraj v splitski bolnišnici, leto dni potem, ko so ugotovili da ima pljučnega raka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.