Orkester Slovenske filharmonije nadaljuje stavko, zato novoletnega koncerta ne bo!

30. 12. 2016, 14:13 | Scena | Vir: STA

              Orkester Slovenske filharmonije nadaljuje stavko, zato novoletnega koncerta ne bo! (foto: profimedia) profimedia

Novoletnega koncerta Slovenske filharmonije v Cankarjevem domu ne bo, je sporočil stavkovni odbor orkestra.

Naj spomnimo, da so člani orkestra Slovenske filharmonije (SF) pred dnevi izglasovali minimalne pogoje za izvedbo novoletnega koncerta v Cankarjevem domu. To so zamenjava dirigenta Uroša Lajovica z drugim dirigentom, prekinitev pogodbe z njim in od direktorja zavoda podpisan dokument, ki bo orkestru omogočil aktivno soodločanje pri izbiri bodočih šefov dirigentov.

Zdaj, ko je direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič zavrnil kompromis, po katerem bi orkester koncert odigral pod taktirko Uroša Lajovica, pod pogojem, da se prekine sodelovanje z Lajovicem, se je orkester soglasno odločil za nadaljevanje stavke.

Kot so stavkajoči v Slovenski filharmoniji zapisali v sporočilu za javnost, Damjanovič z neodgovornim ravnanjem, nepripravljenostjo reševati spor, kljub pripravljenosti orkestra, da se najde rešitev, ki bi bila v zadovoljstvo obiskovalcev in poslušalcev novoletnega koncerta, prevzema velik del odgovornosti, saj se bo na tak način spor v prihodnjih dneh in tednih le še poglobil.