24. 5. 2021, 09:24

Osem najboljših planinskih poti v Sloveniji v letu 2021 (tehnično zahtevne in lažje dostopne)

Shutterstock

Priljubljena vseslovenska akcija Očistimo naše gore je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije (PZS) tudi letos pripravila izbor Naj planinska pot.

Ljubitelji gora lahko na tej spletni povezavi zanjo glasujejo enkrat na dan vse do 21. junija. V nabor osmih poti, med katerimi najdemo tehnično zahtevne in lažje dostopne pohodniške trase, se tokrat uvrščajo:

  • Kranjska koča na Ledinah–Koroška Rinka

Planinska pot na Koroško Rinko je ena najlepših, pa tudi najzahtevnejših zavarovanih poti v skupini Grintavcev. Pot običajno začnemo v zatrepu doline Ravenske Kočne, od koder se mimo Kranjske koče na Ledinah in nato preko melišč ob spodnjem robu ledenika pod Skuto vzpnemo na Jezersko sedlo. Od tu se proti vrhu Križa dviga slikovit in prepaden greben, po katerem je speljana planinska pot. Ta nam ob prekrasnih razgledih na vrhove kraljestva Rink ponuja vznemirljiva prečenja prepadnih pobočij in atraktivno plezanje po navpičnih skalnih pregradah.

  • Jubilejna planinska pot z Vršiča preko Zadnjih plat na Prisojnik skozi zadnje okno

Jubilejna planinska pot se začne pri poštarskem domu na Vršiču, od katerega se podamo po zložni poti, ki vodi mimo Sovne glave in ob zahodnem in Jugozahodnem pobočju Prisojnika. Šele pod Malim Razorjem se podamo na zelo zahtevni odsek planinske poti, ki nas vodi skozi atraktivno znamenitost zadnjega okna, preko Zadnjega Prisojnika in naprej na Prisojnik. Ves čas nas spremlja pogled na prelepe okoliške vršace.

  • Pekel–Rjavina–Dom Valentina Staniča–pot čer Rž-Kredarica

Z doline Kot nas v Peklu pot usmeri proti Rjavini. Kmalu nas na tej zelo zahtevni planinski poti začnejo spremljati jeklena varovala, ki pomagajo pri napredovanju, ki pa so zaradi podora potrebna sanacije. Vrh Rjavine odpira prelepe poglede na okoliške hribe. Planinsko pot naprej nadaljujemo ob varovalih in nato zlagoma do prve postojanke Doma Valentina Staniča pod Triglavom. Za tiste, ki želite še dlje, vas pot vodi naprej po zahtevni planinski poti čez Rž do Kredarice ali celo dlje na najvišji vrh Slovenije.

  • Matkov kot–Matkov Škaf

Planinska pot nas po dolini Matkovega kota pripelje do znamenitosti Matkov škaf, to je snežne kotanje, narejene iz snežnih plazov pod stenami Mrzle gore.

  • Okrešelj–Mrzla gora

Lahka planinska pot nas od Okrešlja vodi prek Mrzlega dola, kjer se obrne proti severu. Kmalu pa se proti severozahodu odcepi na zahtevnejši teren, kjer nas zelo zahtevna planinska pot vodi po avstrijsko-slovenski meji vse do Mrzle gore.

  • Iška–Veliki Ločnik

Planinska pot se iz Iške vije po gozdu ob robu Ljubljanskega barja, kjer se vzpne do Škrilj in nato spusti skozi Želimlje in Podreber. Od tam se dvigne vse do Velikega Ločnika pod Svetim Ahacom. Pot je ena izmed možnosti, ki jo ubere Evropska pešpot E6 .

  • Kamniška Bistrica–Presedljaj–Korošica

Od mostu čez Kamniško Belo nas planinska pot popelje čez razgibano moreno in naprej ob potoku, ki ga kmalu zmanjka. Pot se v ključih vije skozi gozd pod mogočno steno Rzenika in naprej, ko bukve zamenja slikoviti macesen in se nam na Pragu odpre pogled na Ojstrico in kotlino Korošice.

  • Ruše–ob potoku Lobnica–slap Šumik–Bajgot

Iz centra Ruš nas markacije vodijo mimo domačije Janka Glazerja do potoka Lobnica, pot nadaljujemo ob potoku ki nam daje čudovite poglede na brzice in tolmune, številni žuboreči pritoki in visoka drevesa. Ob planinski poti vidimo ostanke vodnih žag in danes edino še delujočo Maroltovo žago. V poletni senci uživamo v hladu in prisluhnemo petju ptic in šumenju mogočnega potoka Lobnica. Planinska pot se začne vzpenjati in nas vodi skozi pragozd – gozdni rezervat, edina gozdna površina na Pohorju, kjer se je ohranil prvobiten sestoj dreves.

Pridemo do slapu Mali Šumik, s poti ga le slišimo, če pa ga želimo tudi videti, gremo navzdol po strmi poti in nazaj po isti. Nadaljujemo pot in prečimo potok Lobnica čez viseči most na jeklenicah. Nato se vzpenjamo po poti in prečimo Vernsko slapišče, kjer nam nudi pomoč jeklenica, nadaljujemo pot in prišli smo do slapu Veliki Šumik, ki je eden naših najmogočnejših slapov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.