12. 3. 2021, 09:58 | Vir: STA

Oskarjevka Liza Minnelli, neponovljiva Sally Bowles iz filma Kabaret, slavi 75. rojstni dan

profimedia
Oskarjevka Liza Minnelli, neponovljiva Sally Bowles iz filma Kabaret, slavi 75. rojstni dan (foto: profimedia)

Ameriška ameriška pevka in igralka Liza Minnelli danes praznuje 75 let. V filmu je prvič nastopila pri treh letih, pozneje je igrala z materjo Judy Garland v New Yorku. Pri triindvajsetih je bila prvič nominirana za oskarja, leta 1973 je zlati kipec prejela za vlogo v filmu Kabaret, za katero je prejela tudi zlati globus.

Liza Minnelli se je rodila v Los Angelesu igralki in pevki Judy Garland ter režiserju Vincentu Minnelliju. V filmu je prvič nastopila pri treh letih, kasneje je igrala z materjo v New Yorku. Šolala se je na Scarsdale High School (1961) in v studiu Herberta Berghofa.

Leta 1963 je debutirala na Broadwayju z vlogo v predstavi Best Foot Forward. Leto pozneje jo je njena mati povabila, da skupaj nastopita v šovu v londonskem Palladiumu. Nastop je pomenil prelomnico tako v odnosu z materjo kot v njeni karieri, ki jo je odtlej gradila samostojno, piše na spletni strani IMDb.

Pri devetnajstih letih je prejela prvo nagrado tony, pri triindvajsetih je bila prvič nominirana za oskarja za vlogo Pookie Adams v romantični komediji The Sterile Cuckoo (1969). Leta 1973 je zlati kipec prejela za vlogo Sally Bowles v filmu Kabaret (1972), zanjo je prejela tudi zlati globus.

Nastopala je pretežno v filmskih muzikalih, v 70. letih minulega stoletja se je več ukvarjala s petjem in delala na televiziji, po letu 1990 se je posvetila predvsem odrskim nastopom, izdala je več glasbenih albumov. Vse življenje se je borila z odvisnostjo od alkohola in mamil.

Med njenimi pomembnejšimi filmi so še Povej mi, da me ljubiš, Junie Moon (1970), Vprašanje časa (1976), New York, New York (1976), Artur (1981) in To je ples! (1985).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.