1. 11. 2013, 18:57 | Vir: Liza

Sandra Sešek Brajko: "Otroci v dveh jezikovnih sistemih hitreje in bolj intuitivno sprejmejo razlike"

Aleš Pavletič

V prvi vrsti mami Sandri Sešek Brajko, ki je danes direktorica vrtca Moje sanje, se je ideja za osnovanje dvojezičnega vrtca porodila pred tremi leti, ko je iskala varstvo za sinčka. "Ob pregledu ponudbe vrtcev sem zaznala prostor za zanimivo poslovno priložnost, hkrati pa sem videla možnost, da svoje izkušnje iz mednarodnega okolja ter strast do materinstva in vzgoje združim v lastnem vrtcu."

Pri tem je izhajala iz osnovne želje, da otroku že od malih nog ponudi široke možnosti za učenje, svobodno raziskovanje in spoznavanje različnih kultur.

Zasebni vrtec Moje sanje je prvi slovensko-angleški dvojezični vrtec pri nas, ki ste ga odprli pred tremi leti. Zakaj ste se odločili za dvojezičnost?

Dvojezičnost se mi je že v prvem trenutku zdela osnovno izhodišče za program, ki smo ga nato nadalje razvijali z izkušenimi vzgojitelji. Z dvojezičnostjo namreč otroku ponudimo veliko več kot z vzgojo v samo enem jeziku, angleškem ali slovenskem. V prvi vrsti gre gotovo za naravno in najbolj učinkovito učenje tujega jezika, po drugi strani pa dvojezičnost prinaša še veliko več od 'zgolj' znanje tujega jezika.

Kako pravzaprav poteka komunikacija v slovenskem in angleškem jeziku med vzgojiteljicami in otroki, da ti niso zmedeni, kdaj uporabljati kateri jezik?

V skupini sta vselej prisotna angleški in slovenski vzgojitelj. Slovenski z otroki govori samo slovensko in angleški samo angleško. Tudi med sabo se vzgojitelji držijo teh pravil. Otrok te razlike razume, se nanje prilagodi, in na vprašanje, ko je vprašan v angleškem jeziku, običajno odgovarja v angleščini. Velja tudi obratno. Izkušnje kažejo, da otroci zelo hitro in zelo intuitivno sprejmejo razlike v dveh jezikovnih sistemih in jih tudi uspešno prenašajo v komunikacijo.

Junija ste se preselili v ekološko zgradbo, umeščeno v naravno in zeleno okolje, ekološkim načelom pa sledite tudi pri prehrani. Kakšen jedilnik imajo otroci in po čem se razlikuje od jedilnikov v javnih vrtcih?

Naši starši lahko izbirajo med različnimi jedilniki, kot so običajen, vegetarijanski, eko ... Prav tako upoštevamo različne diete otrok in sledimo prehranskim smernicam, ki se jih morajo držati otroci zaradi alergij ali česa podobnega. Že osnovni jedilnik vsebuje veliko ekoloških sestavin, kot so eko zelenjava, meso, mlečni izdelki, in upošteva sodobne prehranske smernice, ki jim sledimo s pomočjo strokovnih sodelavcev. Strošek prehrane je tudi že vključen v ceno vrtca.

V okviru vrtčevskega programa dajete velik poudarek tudi na gibanje, spoznavanje različnih športov, imate tudi lastno telovadnico ...

Predvsem je pomembno dnevno in redno gibanje otroka. Športne in gibalne aktivnosti morajo biti seveda prilagojene starosti otroka. Pri mlajših je pomembno predvsem zgodnje spodbujanje motoričnih sposobnosti skozi razne poligone in ovire, pri starejših pa se športa lahko lotevamo nekoliko bolj celostno.

Ti se skozi vse leto poleg dnevnega programa gibanja učijo različnih športov in aktivnosti – od rolanja, drsanja, plavanja, smučanja, igranja golfa, različnih iger z žogo ... Pri tem si resnično želimo zagotoviti raznovrstnost in otrokom ponuditi kar čim več spodbud. Stalnica so tudi pohodi v naravo in sprehodi v prekrasni zeleni okolici. Kdo bi vedel – morda prav s tem komu vzbudimo željo po zanimivem hobiju ... Ali pa celo ukvarjanje z vrhunskim športom.

Med otroki spodbujate tudi glasbeni in umetniški razvoj. Kako?

Otrokom ponudimo celostno izkušnjo na tem področju. Niso le opazovalci ali le akterji. Vedno jih postavljamo v obe vlogi. Otroci se glasbeno izražajo s petjem in igranjem na male in lastne instrumente, razvijajo motorične spretnosti, sposobnost doživljajskega poslušanja glasbe, sodelujejo pri ustvarjanju glasbenih vsebin, spoznavajo temeljne glasbene pojme, spoznavajo glasbila, se učijo osnov klavirja. Naš cilj je otrokom omogočiti splošni osebnostni in glasbeni razvoj v skladu z njihovimi sposobnostmi in zakonitostmi razvoja.

Imate posebno sobo za naravoslovje in naravoslovni laboratorij, kjer otroci svet spoznavajo s pripomočki. Kakšni so ti pripomočki?

Lokacijo za gradnjo novega ekološkega vrtca smo izbrali ravno zaradi njene vključenosti v naravo, saj so nam ti principi zelo pomembni. Spoštovanje narave, njenih zakonitosti in skrivnosti nam pomaga privzgajati raziskovalnega in iskrivega duha, ki je v sodobni družbi še kako pomemben. V vrtcu so nam pomembna naslednja vprašanja: Kako to deluje? Kaj se zgodi, če enega elementa v sistemu ni? Kako lahko sam spremenim potek dogodkov?

Vse to nas vodi pri dnevnem naravnem spoznavanju narave. V naši naravoslovni sobi otroci lahko uporabljajo video mikroskope, posebej prilagojene otokom. Imamo tudi zelo dobro opremljeno vremensko postajo, raziskujemo v vivarijih, s povečevalnimi stekli preučujemo žuželke ... Stvari skratka ne jemljemo kot samoumevne.

Javni vrtec sprejema otroke od dopolnjenega 11. meseca dalje, vi ste šli korak dlje in sprejemate že 10 mesecev stare otroke, kajne?

Zaradi vse bolj intenzivne narave dela imajo predvsem starši, ki imajo svoja zasebna podjetja, ali tujci, veliko potrebo po varstvu že od desetega meseca. V tem primeru ne gre za celodnevni vrtčevski program, ampak se ti malčki vključijo postopno, samo za nekaj ur dnevno. To tudi pomaga otroku, da se z enajstimi meseci vključi v redni del programa, starši pa do takrat lahko že prevzamejo del rednih službenih obveznosti.

Kot ste že omenili, v okviru popoldanskega varstva uvajate poseben popoldanski program za otroke – Groovie Kids. Za kakšen program gre? Katere prednosti programa Groovie Kids bi izpostavili kot najpomembnejše?

Gre za program popoldanskega varstva oziroma delavnic za otroke, stare do šest let, ki smo ga razvili samostojno – z našimi vzgojitelji in njihovimi dolgoletnimi izkušnjami. Namenjen je predvsem otrokom, ki niso vključeni v naš dvojezični vrtec. Za poseben popoldanski program smo se odločili zato, ker smo v vrtcu ugotovili, da je pri učenju tujega jezika najbolje, tako kot pri vsaki drugi novi veščini, če stimuliramo otrokov celostni razvoj. Groovie Kids tako otrokom omogoča, da se skozi igro in glasbo že zgodaj učijo angleški jezik, hkrati pa se tudi športno in plesno udejstvujejo, ustvarjajo ter se zabavajo.

Kako poteka vpis v vaš vrtec, je pred vpisom otroka obvezen intervju s starši?

Da, pogovor s starši je obvezen. Tako želimo vzpostaviti obojestransko zaupanje med vsemi odraslimi osebami, ki bodo spremljale otrokov razvoj. Po podrobno opravljenem razgovoru se skupaj določimo za vpis.

Zelo je pomembno, da smo prepričani, da bomo s starši na enak način spodbujali otrokov razvoj ter da metode, vrednote in načini, ki jih uporabljamo v vrtcu, sovpadajo s temi, ki jih starši privzgajajo otroku doma, v družinskem krogu. Ko ugotovimo, da se naša razmišljanja ujemajo oziroma dopolnjujejo, je prvi intervju tudi krasna priložnost, da nam starši predstavijo otrokove navade in želje za prihodnost ter tako skupaj začrtamo smer prihodnjega razvoja njihovega malčka.

Dvojezičnost v vrtcu

Novejše raziskave izpostavljajo sedem ključnih prednosti: dvojezični otroci imajo boljše zmožnosti osredotočanja; hitreje lahko preklapljajo iz ene dejavnosti v drugo; so pri razmišljanju bolj ustvarjalni; dosegajo boljše rezultate na jezikovnih in matematičnih testih; imajo močnejše logične spretnosti; so bolj dovzetni za učenje dodatnih jezikov; njihovi možgani pa se tudi uspešneje branijo pred boleznimi, kot je na primer Alzheimerjeva bolezen.

Besedilo: Lisa Metkovič, foto: Aleš Pavletič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.