20. 8. 2013, 16:21 | Vir: Playboy

Palača Lešić Dimitri na Korčuli: Marko Polo deluks

Apartma Arabija za čare 1001 noči

Zgodba o Marku Polu je romantična, vznemirljiva, poučna, a žal nihče ne more potrditi ali dokazati, da je bil eden prvih svetovnih popotnikov res rojen na hrvaškem otoku. Na Korčuli, seveda. Zgodba o Lešić Dimitri Palace je prav tako romantična in zanimiva, vendar je v nasprotju z Markovo resnična. In ko boste prebrali opis, se ne boste čudili, zakaj smo skočili v to korčulansko palačo.

Nekoč je živel angleški podjetnik, ki se je zaljubil v lepo Korčulanko. Skupno življenje sta si ustvarila v daljni deževni Angliji, kjer je on postal zelo uspešen investicijski bankir. Vendar je v njiju tlela želja po sončnem otoku v Jadranskem morju, in ko sta imela hladnega Londona dovolj, sta se tudi v želji po ohranitvi spomeniške dediščine in spremembi namembnosti mestne palače v hotel odločila denar vložiti v prenovo ene od stavb in s tem ustvariti turistično ponudbo najvišjega kakovostnega razreda, ki je mestu manjkala. Ker je bil Michael Unsworth, gospod, ki ga opisujemo, zelo uspešen, je kupil kar nekdanjo škofovsko palačo iz 18. stoletja z nekaj sosednjimi manjšimi bivalnimi prostori v starem delu mesta in jih spremenil v hotel. In to ne v kakršenkoli hotel.

Hotel je ime povzel po dveh plemiških družinah, Lešić in Dimitri, ki sta v preteklosti posedovali stavbe. Zavzema kar dobršen del ulice v bližini katedrale svetega Marka in leži v neposredni bližini hiše, ki jo danes predstavljajo kot hišo Marka Pola.

Le človeku z jasno vizijo in resno ljubez­nijo do ohranjanja arhitekturne skladnosti Korčule je lahko v podrtiji, kar so palača in sosednje stavbe po letih zanemarjanja prav gotovo bile, videla luksuzen butični hotel brez konkurence na Hrvaškem. Leta 2004 je Michael torej kupil razpadajoče stavbe in sledilo je pet let prenove, dokler ni bila pa­lača leta 2009 odprta. Z neverjetno natan­­č­nostjo in spoštovanjem do vsakega detajla, ki so ga lahko ohranili in rešili pred propadom, je ekipa azijsko-hrvaških notranjih opremljevalcev, glavni notranji opremljevalec je bil Tajec Attauyut Piravinich, za kam­nitimi stenami ustvarila razkošne sobane, katerih rdeča nit so potovanja Marka Pola do Kitajske in nazaj. Pet apartmajev, od katerih so štirje večji kot 100 kvadratnih met­rov, torej sledi potem slovitega popotnika. Toda nikar ne mislite, da ste v apartmajih obkroženi s starinskim pohištvom in škripajočim podom. Azijski pridih minimalizma, najsodobnejša in vrhunska tehnična oprema ter stoletja stari detajli, kot so leseni tramovi ali kamniti umivalniki, v prostranih sobanah delujejo neverjetno skladno.

Najmanjši apartma meri 45 kvadratnih metrov in je edini na nivoju ulice, kar priča o njegovi zgodovini srednjeveškega bivališča meščanov. Imenuje se Cejlon, z domiselno uporabo umetne svetlobe in bogate tkanine pa predstavlja eksotiko južne Azije. In vas svoja nedrja vabi tudi v družbi Slovenke ...

Prvi apartma, ki je večji kot 100 kvadrat­nih metrov, vas uživača popelje v dežele 1001 noči. Apartma Arabija pravzaprav ne želi biti le to, ampak beduinski šotor, iz katerega se ne odpira pogled na peščeno puščavo, ampak na čudovito modro morje Pelješkega kanala in proti hribu sv. Ilije na Pelješcu, kar je edinstven kontrast čisti beli barvi, ki vlada notranjosti. Kitajska vas pričaka na 113 kvadratnih met­rih. Večno prepletanje jina in janga v kitajski filozofiji je navzoče tudi v črno-beli kombinaciji, ki prevladuje v apartmaju. Kitajska je tudi najbolj moško bivališče v hotelu, najbolj pa se bodo srečneži, nastanjeni v tem ambientu, razveselili ogromne kadi sredi še večje kopalnice. Kitajska ima tudi zasebno teraso s pogledom na Pelješki kanal in na arhipelag otočkov okoli Korčule.

Najintimnejša je 115 kvadratnih metrov velika Indija. Ogromna dnevna soba in jedilnica sta kot nalašč za zabavo ali večerjo z izbrano družbo, ko pa potrebujete prostor in čas zase, še bolje, zase in za partnerico, se lahko kadarkoli umaknete v eno od dveh spalnic s kadjo v sobi, kar gotovo pripomore k večji intenzivnosti intimnih trenutkov. Med visokimi stenami okoliških stavb je skrito notranje dvorišče, prijetno hladno in odmaknjeno pred množicami, ki poleti preplavijo ulice starega mesta.

Največji, kar 124 kvadratnih metrov velik, je apartma Benetke. Ker je bila Korčula dolgo pod vladavino Beneške republike in je bil Marko Polo Benečan, je prav, da se v največjem apartmaju hotela vrnemo v čase največjega sijaja Benetk. Gre za plemiško domovanje z visokim stropom, ki ga je notranji oblikovalec obarval v rdečo barvo. Poleg zasebnega kasetnega balkona (detajli rezbarjenega lesa so prava umetnina) ima apartma tri spalnice, vsaka ima svojo kopalnico in plazma TV-sprejemnik. Najbolj ne­navadna je gosposko visoka jedilna miza, katere mere se lahko kosajo z manjšim slovenskim stanovanjem.

Šesti apartma, imenovan Korčula, je sre­dišče dobrega počutja, v njem tajske terapevtke ponujajo masaže, ki združujejo sredozemska olja s tajskimi metodami sproščanja. V sodelovanju zagrebškim podjetjem, izdelovalcem 100-odstotno naravnih kozmetičnih izdelkov, so se v palači odločili za posebno linijo kozmetičnih pripravkov, s katerimi je potovanje po Svilni cesti sredi Korčule še intenzivnejše doživetje. Če vam do popolne sprostitve ne pomagajo niti masaža niti terapevtska olja, vam bo zagotovo vadba joge z učiteljico, ki vas bo vodila skozi različne vadbe in sloge joge. Mi seveda bolj prisegamo na večdnevno vadbo, ki se začne na lepo črko s.

Da hotel ni namenjen le sproščanju, ampak predvsem užitkom, tudi gurmanskim, skrbi restavracija pod vodstvom mladega kuharskega mojstra Tonija Ercega. Njegov jedilnik je domiselna kombinacija sezonskih, svežih in lokalnih sestavin, ki jih uporablja v svojih specialitetah, narejenih po tradici­onalnih korčulskih receptih, a često s pridihom Vzhoda. V hotelu so zlasti ponosni na vinsko karto, ki jo polnijo imena najbolj znanih hrvaških vinarjev, če pa se na hrvaška vina ne spoznate najbolje, bodo le za vas pripravili vinsko pokušino, ki jo po želji obogatijo z mojstrovinami šefa kuhinje. Restavracijo palače lahko najamete tudi za zasebne dogodke. V pokritem delu restav­racije lahko sedi do 30 gostov, v poletnih večerih pa je prijetneje sedeti na terasi pred palačo in poslušati šumenje valov. 

Palača je priznana po vsem svetu

Hotel, ki ga je med najboljše na svetu uvrstila kultna revija luksuznih popotnikov Conde Nast Traveler, je osvojil mnoge mednarodne nagrade, med drugim ga je Conde Nast Brides uvrstil med 100 najboljših krajev za medene tedne (ideja, če vas bodoča gospa že priganja, da se odločite, kam na prve poporočne počitnice).

Čudoviti zunanji detajli

Čudoviti zunanji detajli

Leta 2010, 2011 in 2012 je bil hotel nominiran v kar dveh kategorijah za prestižno nagrado World Travel Award, in sicer kot eden od le dveh hrvaških hotelov.

Za koliko?

Seveda vas ob navdušenem opisovanju namestitev v palači Lešić Dimitri, zanimajo cene. Razdeljene so na pomladno-jesensko in poletno sezono, pozimi je hotel zaprt, odprejo ga ob povpraševanju le ob koncu leta.
V nižji sezoni, torej od 1.4 do 20.6 in od 16.9-31.10 se cene apartmajev gibljejo od 350 evrov na noč v Cejlonu, do 1050 evrov v Benetkah, poleti pa cene poskočijo na 450 evrov v Cejlonu do 1305 evrov v Benetkah.

Apartma Arabija za čare 1001 noči

Apartma Arabija za čare 1001 noči

Če mislite, da vam hotel ne ponuja dovolj intime ali bi radi v hotelu bivali samo s svojimi prijatelji, se lahko dogovorite za ekskluzivni najem hotela ali za zasebno zabavo za do 18 gostov. V nizki sezoni boste za celoten najem plačali le 3390 evrov na noč, poleti pa 4215 evrov, v ceno pa so vključeni tudi pijača dobrodošlice, bogat zajtrk, najem jadrnice s skiperjem, ki je v lasti palače, uporaba motornega čolna s skiperjem (gorivo ni vključeno v ceno) in vodeni ogled Korčule.

Koga vse bi povabili sem na uživanje v arabskem slogu?

Koga vse bi povabili sem na uživanje v arabskem slogu?

Gurmanski užitki so zagotovljeni.

Gurmanski užitki so zagotovljeni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.