22. 1. 2021, 13:31 | Vir: STA

Pandemija letos odnesla sloviti karneval v Riu de Janeiru

profimedia
Pandemija letos odnesla sloviti karneval v Riu de Janeiru (foto: profimedia)

Zaradi pandemije covida-19 so odpovedali znameniti pustni karneval v brazilskem Riu de Janeiru. Cepljenje proti covidu namreč poteka počasi, število okužb z novim koronavirusom pa ostaja visoko. Sprva so karneval preložili na julij, zdaj pa so sporočili, da ga letos ne bo.

"Trenutno se mi ne zdi smiselno razmišljati, da bomo lahko julija organizirali karneval," je župan Ria de Janeira Eduardo Paes v četrtek zapisal na Twitterju. Dodal je, da se zaveda pomena karnevala za gospodarstvo mesta, a po njegovih besedah ni mogoče nadaljevati obsežnih priprav.

"Zagotovo bomo lahko leta 2022 (vsi ustrezno cepljeni) praznovali življenje in našo kulturo, kot si zaslužimo" je poudaril.

Združenje plesnih šol sambe je izrazilo podporo in razumevanje za županovo odločitev.

Brazilija je znana po svojih pustnih karnevalih, ki običajno potekajo februarja. Eden najbolj znamenitih poteka v Riu de Janeiru, ki vsako leto privabi več milijonov turistov.

Ta latinskoameriška država velja za eno najhuje prizadetih v pandemiji covida-19 na svetu. Doslej se je tam z novim koronavirusom okužilo več kot 8,6 milijona ljudi, umrlo pa je 214.000 covidnih bolnikov. Cepljenje proti tej bolezni so začeli šele v ponedeljek.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.