5. 10. 2021, 10:27

Pandorini dokumenti med davčnimi utajevalci razkrivajo tudi Shakiro in Claudio Schiffer

profimedia

44-letna kolumbijska pevka Shakira in 51-letna ameriška manekenka Claudia Schiffer sta le dve izmed številnih znanih oseb, katerih imena so se znašla na seznamu velikega razkritja tajnih finančnih dokumentov. Pandorini dokumenti kažejo, da so vsi po vrsti davčni utajevalci.

V razkritjih finančnih skrivnosti aktualnih in nekdanjih svetovnih voditeljev in znanih oseb iz več kot 90 držav je mogoče najti imena legendarnega igralca kriketa Sachine Tendulkara, pevke Shakire, manekenke Claudie Schiffer in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Po dostopnih podatkih naj bi Shakira odprla podjetje na britanskih Deviških otokih, da bi tako prikrila zajeten del svojega premoženja. To je še en udarec za Shakiro potem, ko se je že znašla sredi škandala zaradi težav z obtožbami davčne utaje v Španiji.

Španski sodnik je ocenil, da obstaja dovolj 'indicov' za sodni proces zaradi davčnih utaj popularne pevke. Državni odvtniki so v Barceloni pevko obtožili za izmikanje izplačilu več kot 14,5 milijonov evrov davkov Španiji med leti 2012 in 2014. Shakira se brani, da ni kriva, a je zaenkrat videti, da je možnost izvensodne poravnave na trhlih temeljih. Kot trdijo državni branilci, naj bi Shakira v Španiji živela več kot 183 dni, zaradi česar mora plačati davek v Španiji, medtem ko zvezdnica sama trdi, da je bila v letih med 2012 in 2014 davčni zavezaneh v Bahamih ter da je zglj občasno potovala v Španijo. Shakira je sicer že več kot 10 let v ljubezenskem razmerju z nogometašem Barcelone Gerardom Piqueom. Skupaj imata dva otroka, pevka pa trdi, da je službeno prisotna v Španiji šele od leta 2016.

O nedavnih razkritjih Pandorinih listin so se oglasili tudi odvetniki nemške manekenke Claudie Schiffer, češ da ta davek trenutno odvaja v Veliki Britaniji, kjer tudi živi.

Pandorino razkritje vsebuje več kot 12 milijonov dokumentov, ki so bili arhivirani pri finančnih podjetjih z britanskih Deviških otokov, Paname, Belizea, Cipra, Združenih Arabskih Emiratov, Singapurja in Švice. Zajeten sveženj je objavil Mednarodni konzorcij raziskovalnih novinarjev (ICIJ). Med imeni v razkritih dokumentih je mogoče najti ruskega predsednika Vladimirja Putina, bivšega britanskega premierja Tonyja Blaira in češkega premiera Andreja Babiša. Številne transakcije, ki so bile opravljene nelegalno, razkrivajo pogosto prakso bogatih, t.j. odpiranje podjetij, prek katerih nato kupujejo nepremičnine. Gre za drugo tovrstno razrkitje potem, ko so pred petimi leti, torej leta 2016, bili razkriti Panamski 'dokumenti', zaradi katerih so številne države spremenile svoje zakone, kar nekaj politikov pa je odstopilo s svojih položajev.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan