24. 5. 2017, 07:56 | Vir: STA

Papež Frančišek v Vatikanu sprejel Trumpa, ki sta ga spremljali Melania in Ivanka - obe v črnem!

profimedia

Papež Frančišek je sprejel ameriškega predsednika Donalda Trumpa na zasebni avdienci. Papež je Trumpa lepo pozdravil, ta se mu je zahvalil za sprejem in dejal, da mu je to v čast. Trumpa sta na avdienco pospremili tudi prva dama Melania Trump in njegova hči Ivanka Trump, ki sta bili oblečeni v črno, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Vatikanu jih je sprejel prefekt papeške hiše, škof Georg Gänswein, ki jih je vodil do Frančiška, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Ameriški predsednik in papež sta se sprva rokovala, kasneje pa naj bi se pogovarjala predvsem o okoljskih spremembah, begunski krizi in migracijah - temah, pri katerih stojita na nasprotnih straneh.

Avdienca v zasebni knjižnici apostolske palače je trajala približno pol ure. Po njej so papežu predstavili še ostale člane ameriške delegacije in si predali darila. Prva dama je ob tem prosila papeža, naj blagoslovi njen rožni venec, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Frančišek je Trumpu podaril kopijo papeških dokumentov Veselje evangelija, Radost ljubezni in encikliko Laudato si, ki govori o okoljskih spremembah, kopijo svoje poslanice ob svetovnem dnevu miru in medaljon s podobo oljčne veje, ki ponazarja mir. Kot piše Ansa, je običajno, da papež podari svoja besedila, manj pa da podari tudi poslanico ob dnevu miru.

Po pogovoru se je Trump z delegacijo udeležil zasebnega vodstva po Sikstinski kapeli in baziliki Svetega Petra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po celem Rimu zaradi predsedniškega obiska velja poostrena varnost. Na trgu Svetega Petra so se zbrali številni turisti, ki so čakali na vstop na papeževo sredino splošno avdienco, še piše APA.

Papež je politično sicer na povsem nasprotni strani od Trumpa in znana je njegova lanska izjava, da vsakdo, ki govori o gradnji zidov namesto mostov, ni kristjan. Trump, ki še vedno ni začel graditi zidu na meji z Mehiko, je izjavo označil za sramotno.

Papež je sicer dejal, da nikogar ne bo sodil vnaprej, dokler se z njim ne pogovori.

Trump se bo v Rimu srečal še z italijanskim državnim vrhom, soproga Melania pa bo obiskala otroško bolnišnico. Hči Ivanka pa ima na programu srečanje s predstavniki verske skupnosti Sant Egidio, s katerimi bo govorila o migrantih. Trumpovi bodo kasneje odleteli v Bruselj, kjer so popoldne napovedani številni protesti proti ameriškemu predsedniku.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.